Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 28 July 2016

Contest Doodle family raya by merahitujambu

selamat pagi..ni nasiblah menyempat nk menaip kejap..sementara uzma tdo tu...

teringat jemputan utk join contest dari athirah..

dahlah cik mah mmg suka doodle ni..so sempatkan juga...

gmbr pilihan cik mah...


tadaaaa...

kenapa pilih gmbr ni..sebab bukan senang nk bg 3 3 skali pandang kamera..hahaha...

cik mah pkai tudung yg mmg cik mah idamkan ngan warna feveret...uzma n azwa pkai bj cute tu...sbb kami anak beranak ..1 geng ..gegirl..hahaha..sorry abah...

n paling penting..merekalah harta n anugerah buat cik mah...

hope dapatlah memenangi hati athirah ngan gmbr kami ni..

TQ

PUAN MAH

Rezeki

selamat pagi...entry semua dah schedule dah siap2 tau...



bercerita tentang rezeki..alhamdulillah masih lagi dimurahkan rezeki walaupun bisnes tasbih cik mah buat underground sngt..hahaha..uzma sngt2 suka melekat..so mmg xsempat nk buat..xpe..hikmah disebalaiknya..bonding dgn anak2 kan..xpelah..umi xkisah..slow2 je umi buat bisnes..rezeki bnyk tp xberkat itu yg sngt kita takutkan..so..samlah2 kita bersedekah walaupun sedikit..sm2 kita berdoa selalu utk dimurahkan rezeki..Allah xpernah lupa..kita ni yg lupa n lalai...mintalah...Allah xkn pernah menghampakan hambanya,.,..

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 27 July 2016

Dekorasi di meja makan

selamat pagi..

alhamdulillah...masih lagi bersiaran hari ni...

k lah..ni amik ayat dari ig n fb hari tu je...



1 sudut di meja makan...yg gmbr cili tu #kaklongazwa yg pilih...hahaha...ada citarasa juga anak umi ni ye..mungkin die nk gtau umi..hijau semua xsesuai..so dia amikkanlah cili bg naik mood..hahah...jam tu lama dah nak yg warna hitam merah...puas cr...last2 kat DIY je jumpa...hrga berpatutan...
😍😍😍





seperti yg cik mah dah share tips sebelum2 ni...tetapkan hati n plan dulu sebelum main amik je yg mana cantik dimata..ini adalah bahaya tau..duit habis..deko jadi serabut serabai nnti..no no no ye...


so..kali ni bahagian meja makan pulak..maaf..meja makan xtau nk amik sudut mana gmbar lagi kasi cantik..hahahha,...

so..share part deko dululah ye..

yg frame ni pun..lama dah nk yg mcm ni..dari romantika M3 taman melati lagi dah berkenan...last2 g selayang mall punya romantika..lagilah bnyk ha pilihan..rambang mata sudah..tp dah set..nk 3 frame je..n mesti nk hijau..so belek2..last2 pilih yg ni..

cili tu..azwa plih ye...cantik juga bila tgok..naik seri disitu..hahaha...amboi..ada bakat ye anak umi ni...

utk yg jam dinding tu pun..dah plan siap2 nk merah hitam..bentuk mcm ne..xkisah sngt pun..masa tu jumpa dah kat romantika M3 mall..skalinya..dah rosak pulak jam tu..ada 1 je tinggal masa tu..cantik dah...okeylah..xpe..xde rezeki..

jln2 lagi..tetiba jumpa pulak dekat MR DIY dekat aeon mall keramat juga...tgok2..alahai..merah hitamlah...ape lagi..rambat teruslah..xpk2 dah..cantik...cantik x???hahaha...

puji pilihan sendiri pulak tetiba kan..

so inilah simple dekorasi di 1 sudut di meja makan cik mah buat masa ni...

xnk serabut2..sbb nk makan dgn tenang je..ehehe,,,

utk harga frame ni RM11.90 xsilaplah..jam p[un kurang dari RM20...sngt berpatutan utk yg mcm cik mah ni..nk cantik je..tp budget..hahaha

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 26 July 2016

Adik beradik...

selamat pagi...

ni gmbr lama..masa bulan puasa yg lepas..ngah tunggu abah mereka sampai nk g bazar ramadhan...

adik beradik 2 ni..alahai..mcm2 dah berdua ni tau...citer pasal kaklong dululah..

AZWA

azwa ni...dah 2 tahun 5 bulan dah...dah besar pun anak ummi ni...anatara 2 ke 3 tahun ni..perghhh..mmg sngtlah menguji kesabaran ummi menjaga kamu syg...ada masa tu hilang sabar gak...dah jadi mak ko hijau dah..tp marah mcm ne pun..tetap xkan naik tgn..xnk biasakan diri buat mcm tu..just suara je ada tinggikan sikit...tu pun setelah ckp elok2 3 4 kali azwa masih buat2 manja juga n sj nk nangis2...

kdng tu lps mandi..sj je nangis2..bukan nangis xnk pkai bj..nangis saja die...bila tnya xnk jawab..lagi die buat2lah nangis...last2 ummi jai hijau pucuk pisang dah..baru die bgtau...die nk susu..tu je pun..alahai..sj je kan kamu ni anak...klaka pun ada gak..start dari tu..tau dah permainan anak umi ni..sj je kan die..nk perhatian je tu sebenarnya...

bab2 lain tu baik je..mcm baca doa..tolong jaga adik...sayang adik..tolong ummi sidi kain..tolong ummi lipat kain...anak daralah katakan..hahaha...

benda2 lain tu biasalah die klau ckp xle minum vitagen lebih2..startlah die konon2 nk merajuk tergolek2 lah tu...hahaha...umi biakan je..xkose...last2 tetiba die dtg peluk2 cium2 umi..hahaha..rasa bersalahlah tu...adoihai anak...

24 jam surirumah ni...bukan senng sebenarnya...stress bukan ngan majikan...ngan anak2 je...tp seronok je...uji diri sendiri...muhasabah diri sendiri..tgok diri sendiri dlm anak2..mungkin salah kita ada dimana2 sebab tu anak jadi mcm tu kan...

so..bnyk2 je lah bersabar,,,


UZMA

uzma pulak..

ni mmg anak manja umi...sngt2 tau..tdo kena berpeluk2..kena atas bdn umi...kena zikir kuat2..sekuat2nya..ahhaha...nk tgok je muka umi 24 jam..umi bgn je..die mesti tau..adoihai..hilang bau agaknya ye...

mata bulat sngt ni..pipi loyot...muka abah..tp anak umi sngt2...so..uminya xde kerja lain..melainkan melepak2 je ngan uzma..klau uzma tdo..haaaa..mulalah umi ni mcm ribut taufan..berlari2 g mandi..g solat..g masak..g menjahit..g sidai kain..g buat itu ini..segala bnda nk buat..ele2...sebenarnya uzma cah2 je tdo..tdo 15minit je pun...hahaha...

sj je kan kamu ni uzma...mmg kelam kabutlah..tp skrng lega sikit..rumah besar sikit..so xnmpk bersepah kat ruang tamu..kaklong ada ruang bermain sendiri..kaklong pndai kemas2 dah..pndai bw diri sendiri...tq kaklong..so umi mmg kerja belek2 adik uzma je lah...

k lah..tu jelah cerita 2 beradik ni ye..

Tq

PUAN MAH

Monday, 25 July 2016

Dekorasi bilik kerja

selamat pagi..skrng ni cerita tentang rumah je lah kan...

bz mengemas n deko2 lagi..selagi ada idea nk buat...

okey..kali ni cerita tentang bilik krja pulak..

bilik yg memula tu plan nk buat warna cream..tp last2 tukar pink juga!!!

sbbnya..lupa warna asal bilik ni peach pekat..so klau nk letak cream tu kena lapis n cat bnyk kali..ermmm...xsngguplah nk susahkan pakusu..sbb pakusu cat bilik kerja ni..so decide buat pink je..sbb warna pink cukup dari bilik azwa tu...

tadaa..so pinklah bilik kerja umi ye...

mmg dah plan nk beli 2 frame nk letak kat dinding tu pun..nk ala2 blackboard gitu..

TIPS:

cantik manis kena ada plan tau..plan susun atur..plan nk letak ape...sbb nnti xnklh main beli je..last2 serabut serabai je nnti nk susun atur..

n jgn main asal boleh je..klau dah plan nk mcm tu..jgn ubah fikiran...pastikan yg nk tu dapat!!!

ini cara cik mahlah..sbb klau 1 yg kita tukar..t effect kat yg lain juga...so t xsamalah ngan ape yg kita plankan...



tadaaa...

dah dapat pun frame ala2 blackboard ni..cik mah beli di romantika selayang mall...bnyk sngt tau pilihan..best sngt woooo...lama membelek2 nk pilih yg mana 1 yg sesuai ngan bilik kerja ni..

last2.2 ni menjadi pilihan hati n serasi ngan kerja cik mah buat...

bahagian bawah frame ni ada sikit deko gak..tu nnti cik mah share ye..sbb cik mah ngah plan nk tukar meja kerja ni..sbb mcm besar sngt je pulak dah...so..nnti dah setel..cik mah share lagi ye..

oh ye..xsilap cik mah frame ni RM16.90 ...klau xsilaplah..tp mmg bwh RM20...

mcm2 lagi klau cantik manis minat yg mcm ni..bolehlah terjah romantika ye...

selamat mendeko semua..

TQ

PUAN MAH

Friday, 22 July 2016

Paprik ayam & sayuran

selamat pagi...chef cik mah kembali..heheh...lama xshare menu2.. menu bulan puasa sebnarnya hari tu..tp xsempat nk mengarang masa bulan puasa..so buatlah karangan masa raya2 ni ha...

meh hari ni nk share.. senng sngt nk wat ni....slalunya cik mah masak simple je,.hari tu berbuka dgn mama n ayah..so masak lebihlah..ni mamay yg masak sebenarnya..tp cik mah dah ceduk resepi mama..heheh..
30 minit memasak bersama cik mah

 nama menu..seperti tajuk utama ye..


bahan-bahan yg wajib ada:

kuali dengan saiz yg sederhana ye....
paling penting seperti biasa dapur gas yang ada gas tau....sudip supaya senang kacau..pisau..besen kecil yg lubang2 tu...papan pemotong..


menu asas:

of courselah heronya ayam ye.sebagai hero watak utama...ayam ni amik bahagian isi je lagi sedap tau..potong2 kecil2...jgn kecil2 sngt dahlah..agak2 sesuai......,..pastu..bawang merah n bawang putih beberapa ulas..garam n secukup rasa ye...oh ye..minyak jgn lupa pulak.

utk part warna warni tu...selalunya cik mah letak sayur carrot,jagung n kacang panjang.n bunga kubis..oh ye...selain tu kenalah ada sambal juga..ni mmg awal2 dah siapkan..mmg dah masuk peti ais...senang..nk guna je..keluarkan..xpyhlah masa tu nk belnd2 bagai..

selain tu kena ada juga sos tiram..so cili skali ye..opss...sedikit gula juga ye..


cara2 nk wat senng je.seperti biasa...tumis barang besar merah n barang Putih tu..kasi naik bau..

sesudah itu..masukkan sambal beberapa senduk..1 setengah dah cukup dah selalunya..bg sampai garing tu...masukkan sos cili..sos tiram..gula ..garam..secukup rasalah ye..hari tu tgok mama masukkan sos tiram bnyk gak..sedap!!!

dah tu,.,masukkan carrot pulak...agak2 dah lembut sikit carrotnya..masukkan ayam..kuah sambal paprik akan nmpk bnyk..sbb air ayam tu..klau xnk pedas sngt..tmbah air n gula sikit2 ye...

dah beberapa minit tu..ayam dah masak betul..masukkan kacang pnjng n jagung n bunga kubis...gaul2 sekejap..bg rata.masukkan secuckup rasa klau cantik manis sukalah...then siap..

xperlu lama2 utk kacang panjang n jagung tu..nnti xsedap pulak


then siap dihidangkan...xsampai 30 minit pun...susun cantik2 dlm mangkuk..

selamat mencuba ye mommy2...




Alhamdulillah..dah berjaya buat sendiri pun..tq mama bg resepi best ni...feveret ni tau..


TQ

PUAN MAH




Thursday, 21 July 2016

Glass wallpaper utk sliding door

selamat pagi semua..

hari tu dah share pun dekat ig n fb cik mah..n kelab deko juga..bnyk juga soalan n ramai gak berminat nk tau...

sebelum cerita pnjng2 meh tgok gmbr dulu ye...


ni sliding door bilik tidur utama cik mah...ada 4 panel...masa beli tu..mmg beli 4 pun..agak2 dah muat..mmg ngan2 muatlah..alhamdulillah...belah tepi je cik mah potong sikit2...

cik mah n en suami pilih yg bubble2 tu..cantik juga..nmpk timbul2 mcm tu...

hrga RM9.90..cik mah beli dekat kaison dekat setia city...ada bnyk juga corak lain...tp yg ni yg berkenan di hati..


cara nk lekatkan senang sngt je..

potong ikut ukuran yg nak dulu..then bersihkan cermin dulu...lap2 kasi cantik dulu..lepas tu spraykan ngan pembersih cermin..cik mah pkai jenama tesco je..elok je sampai sekarang...then buka plastik yg ada kat glaawallpaper tu..nk buka tu susah sikitlah..bergantung juga..kdng senang,..

tips cik mah nk senang buka..komot2 kan sikit bhagian tepi tu...so jadi senanglah nk buka..hehehe...dah tu..lekatkan je yg dah spray tu..spray bnyk2 pun xpe..lepas tu kemaskan je..buang klau ada gelembung2 udara dlm tu...dah siap..senang sngt tau...cantik manis semua kena cuba tau...bg lebih berseri2 rumah nnti tau...

alhamdulillah..xnmpk dah dari luar..kita tgok luar pun samar2 je..sebab corak bubble2 ni kan..nmpk comel sngt dah pasang ni..lebih ceria n berseri2 dah bilik cik mah..cewahhh..hahaha..

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 20 July 2016

Banner & bunting adik kahwin


SELAMAT PAGI...

hari ni share cerita majlis adik cik mah yg lepaslah ye...

banner n bunting ni cik mah tempah dari kawan cik mah je...support bisnes kawan...

design tu cik mah goggle2 mana yg berkenan..save n suruh erni edit2 kan mana yg sesuai...tq erni bnyk tolong edit n buat mcm yg cik mah nk..hahaha..adik bukan kisah pun design mcm ne pun..so kakaknya lah beriya2 pk kan..adik byr je lah...

gmbr tu gmbr masa adik cik mah tunang...





cik mah buat 2 bunting n 1 banner panjang tu,,,





ni masa dah sampai kat rumah..cantik..masih simpan lagi sampai sekarang tau...puas hati sngt,,sebab klau gmbr tu xsesuai nk masuk dlm banner atau bunting tu..erni akan inform dulu sebeblum print atas banner tu..so xdelah masalah xcantik nnti kan..jgn risaulah ye...

tq sngt2 dari cik mah n keluarga..

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 19 July 2016

Girl's ROOM !!

selamat pagi...

kasi teaser dululah sikit utk bilik azwa & uzma..

masih bnyk nk siapkan..terutamanya skali nk beli almari 1 utk puteri umi 2 orng ni..sbbnya bnyk sngt bajunya..xmuat dah almari kecik tu..hahaha..



GIRL'S ROOM!!!

Semestinyalah pink utk azwa & uzma...jam tu#kaklongazwa yg pilih sendiri..umi sibuk pilih jam bilik2..die pun sibuk juga nk jam bilik die..okeylah kasi can lah deko bilik sendiri ek.hahaha..

Jam penguin comel tu cik mah beli dekat kaison je...ni antara bnda terawal yg beli tau...

then yg gantung2 GIRL'S ROOM tu beli dekat romantika...first time tgok..jatuh cinta..teruslah beli..cantik sngt!!!

utk dinding pulak..cik mah design senget2 gitu...sj je..xde pape makna pun..sbb suka je..suka pada mata sendiri je..gabungan pink pekat n pink cair sikit...

hasil penuh nnti cik mah share kan ye..

TQ

PUAN MAH

Monday, 18 July 2016

Pemilihan Cat rumah baru.

selamat pagi..

hari ni nk cerita tentang pemilihan cat2 umah rumah..kiranya utk setiap bilik...

permulaannya cik mah dah set dah nk warna ape dah sbelum tgok tone warna yg ada...

RUANG TAMU: COKLAT

BILIK KERJA: KRIM

BILIK TETAMU : KRIM + CORAK HIJAU

BILIK AZWA & UZMA : PINK

BILIK SOLAT : PEACH

BILIK TIDUR UTAMA : BIRU

DAPUR: TAK NK CAT DAHULU SBB ADA SEDIKIT PENAMBAHBAIKAN NNTI.

So bila dah decide nk warna2 ape tu..cik mah tnya en suami nk beli jenama ape,.,katanya antara nippon atau delux..

so cik mah pun bukalah web nippon..

skali tgok warna yg terbaru utk 2016 semua warna yg cik mah nak..alahai..sukanyalah masa tu..so..masa utk pilih n save je semuanya...n masukkan dalam buku checklist..



ni yg ruang tamu..cik mah amik warna tavern buff tu ngan warna oak..yg oak tu pekat..mmg nk kontra kan..


Yg ni yg pekat utk buat belang2 tu..


Yg ni hero utamanya...bukanlah cream...lebih pada coklat MCM tu..




utk bilik tetamu tu nk warna biru..founder blue..cuam bilik tidur utama ni xdpt siapkan semua biru sebab xcukup pulak..so en suami deko sendiri yg part tepi sliding door tu warna lain..tu nnti cik mah share ye...mmg buat 1 warna je founder blue..mmg nmpk agak gelap..tp kena pandai main warna utk cadar n barang2 lain dlm bilik tidur utama tu..cewah..ckp mcmlah expert je kan..hahaha


Beli 5 liter..TP xcukup Pulak utk 1 part lagi tau..so 1 part lagi tu wat lainlah sikit..



utk bilik tetamu pilih whitening cream n green tuff tu..green tuff tu utk deko2 je..so guna sikit je...cdngnya nk gabung ngan warna oak..skali nmpk mcm gabungan warna askar pulak dah...so en suami tukarkan pada yg lebih ceria..tu nnti juga cik mah share kan ye...

bilik kerja cdngnya sama warna je ngan bilik tetamu tanpa corak pape...tp last minit kena tukar juga..atas sebab2 cat juga ni..tu story lain gak ek..sbb pnjng nk story semua kat sini pulak...



Hijau ni cantik...xpekat n xla terang sngt..




bilik puteri kesayangan umi 2 orng tu..azwa n uzma..cik mah pilih warna fascination n exotic bloom...



berapa liter nk guna tu..tu en suami yg anggarkan sebenrnya,,,so setelah buat anggaran n budget...kami survey2 kedai cat...ni senang sbb masa cat rumah mama sebelum adik kawin hari tu dah survey..so terus je g kedai tu...

kedai cik mah pilih betul2 depan balai polis gombak setia...ni kedai paling murah at gombak..hahaha...n kedai ni bancuh cat yg kita nk tu..ada mesin sendiri..tu dpt murah..

sampai je di sapa pekerja kedai yg baik..kami bg kod n tunjuk design n keluasan rumah dr gmbr je..then pekerja kedai g cari kod tu kat mesin n hrganya skali..cik mah gtau yg tu kod utk nippon..

alhamdulillah semua kod ada je..tp utk cat nip[pon mahallah kan dari biasa.kerana kualitinya..pekerja kedai bg beberapa pilihan utk kami..ada delux juga..ada kcc juga bnyk je sebenarnya,,,tinggal nk pilih je kan..

kami budget RM1000 utk cat 1 rumah..

cik mah gtau yg bilik azwa nk pkai cat yg boleh lap2 tu..katanya trylah kcc okey katanya,...cik mah pun ada survey gak yg kcc pun okey gak utk yg boleh lap2 ni..so trylah minta sebut harga..

tetiba kan..semua dalam budget lagi..so ckp kat en suami nk gak yg boleh lap utk ruang tamu..hehehe...k..minta sebut hrga lagi..

setelah kira2 semuanya..alhamdulillah..kami dpt dgn hrga RM840 semuanya...semuanya tau,...cat mahal utk bilik azwa n ruang tamu tu...okey puas hati..

so..still ada baki..cat pun masih ada baki..ada lagi nnti nk cat...ingt nk cat balkoni kat luar tu...pkai yg ada je lah kot..jimat2 sikit..tgok keadaan nnti mcm ne..pape pun setelkan dlm rumah dululah...

Utk cat girl dekat ruang tamu n bahagian kayu2 sikit..guna coklat pekat..yg glass tu..boleh guna utk besi n kayu juga...so selangkah ada LG ni..xhbis lagi buat..


Utk pintu Pulak..kami pilih utk buat warna cream...kilat2 juga ni..sesuai utk kayu n besi juga..



Ni beli 2 liter Je...bnyk gak..sbb buat utk pintu Je kan..

utk bilik solat..tukar ..dari warn peach pada warna tavern tuff sm ngan ruang tamu n cik mah letak wallpaper...warna peach tu pun xbeli..mama punya je..t boleh pk2 nk guna utk mana pulak nnti..

So nilah antara cat2 yg cik mah guna utk CAt 1 rumah.


TQ

PUAN MAH



Wednesday, 13 July 2016

Go shop: Shimono vacuum cleaner pro..

selamat pagi..


cerita tentang go shop lagi ni...beli ni masa nk pindah rumah baru hari ni...

kenapa kena beli ni???

cantik manis kena tgok go shoplah..hahaha..

kenapa cik mah beli???

1- sebabnya rumah sekarang ni 2 tingkat dah...bnyk tempat nk kena kemas...so 1 atas 1 bawahlah.;.yg lama dekat atas..yg baru ni dekat bawah..yg lama punya dulu2 punya tu..dpt masa hadiah kawin..bukan xelok pun..elok je..tp kenapa beli ni lagi???

2-kenapa ek??? sebabnya yg ni ringan...ringan sngt...snnglah sngt nk vacuum habuk2 kat langsir..kat tempat2 tinggi..xlah payah2 lagi amik penyapu ke ape ke...xpyh tunggu en suami buatkan dah...

3-kuasa sedutannya mmg kuat..soooo...habuk celah2 pun tersedut skali..sneng lah sngt kerja..jadi cepat...semua kena capt n pantas skrng ni tau..sbb anak 2 orng dah..so mmg semua nk kena buat dengan cepat n bersih..so shimono pilihan cik mah lah...

4-lagi 1 sbb..sbbnya warna biru...warna feveret selamanya...n walaupun vacuum ni kecil..yg ni juga jadi idaman..sbbnya ada tempat nk simpan....comel je simpan kat situ tau...





sngt2 berbaloi bg cik mah...suka sngt2!!!

TQ

PUAN MAH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...