Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 30 May 2016

Easel & welcome board aqiqah


selamat pagi..cerita aqiqah je lah ye masa skrng ni..hehehe..

idea lebih kurang je mcm sebelum ni..masa azwa yg lepas tu..

cuma ni cik mah upgrade sikit..letak dlm frame..

frame beli dekat kaison...suka yg jenis mcm ni..nmpk tebal sikit..RM16.90..

easel ni dari zaman kawin punya dulu...alhamdulillah..xrugi beli..

then welcome board ni mcm biasalah..ibunyalah yg designkan..BFF cik mah...

cepat betul siapnya...br gtau itu ini n details..tau2 bff sent dah siap..wahhh...cepat betul..terharu rasa..hehehe..

then print A3..n masukkan dlm frame then letak atas easel tu...tadaaa..siaplah..senang je..

mmg plan nk simple je..xmo letak pape kat frame tu..bia nmpk natural gitu..hahaha...

so ni ada beberapa keping lagi gmbar masa hari kejadian...





tadaaa...suka sngt!!!!

cantik sngt,,,,puas hati sngt2..tq BFF

TQ

PUAN MAH

Friday, 27 May 2016

Tq tag dari kertas kraf

selamat pagi..

Alhamdulillah..hasil diy dari customer cik mah lagi..buat tag dr kertas kraft..beli 1 paket 175gsm boleh dpt bnyk tag tau...sngt jimat...


customer siap bgtau yg ada lebih lagi n boleh buat mcm2 lagi...kan bgus..bnda yg boleh diy n jimat...kita cubalah jimatkan...tahniah dari cik mah..nk dptkn kertas kraft..meh2 whatsapp 0176626152

TQ

PUAN MAH

Thursday, 26 May 2016

Buaian aqiqah uzma dari by_wawaiyus

selamat pagi...

dah anak 2 ni..progress blog agak terabai sedikitlah ye..entry semua cik mah schedule je..kdng2 ada masa mlm baru blogwalking..

so kali ni nk share tentang buaian aqiqah uzma hari tu...

yg DIY tu dah share entry yg lepas..

kali ni khas utk buaian n seat pallet ni..

lama dah cik mah usha2..masa uzma dlm perut lagi...start follow wawai masa wawai ada wat contest free guestbook tu..lhamdulillah rezeki adik cik mah..menang..so  teruslah follow sampailah ke ig wawai..

then usha2 nmpklah pulak wawai post yg gmbr buaian ni..mmg berkenan sungguhlah kansblm ni ada follow 1 ig tu..tp tnya2 mahal pulak..tp mmg cantiklah..pelamin siap buaian mcm ni..RM600..alahai..umi xmampulah pulakkan..so decide nk DIY je lah sendiri kan..

bila uzma dah lahir teruslah booking buaian ni..amik ha..bulan 2 dah booking..majlis bulan 4..excited kan uminya..

then plan2 nk amik skali seat ni lah..memula tu plan nk duduk bwh je atas bantal besar tu..skali...nmpk ada pulak wawai sewakan pallet ni..ape lagi teruslah booking juga..

alhamdulillah semua dalam budget2 cik mah..

tadaaa...ni lah buaiannya n tuan puteri dlm buaiannya tu...




Alhamdulillah...

Walaupun kali ni umi xsempat nk diy tirai pelamin belakang utk pelamin uzma..umi dpt idea br..masih diy juga kali ni..tp yg simple2 je..dari uzma dlm perut lagi dah bercita2..nk dodoikan uzma dlm buaian ni...yg umi diy just bw brng2 yg dah ada..beg tu beg bekas hantaran kawin dulu..LOVE tu masa shoot uzma dlm perut dulu..bear tu kaklongpunya..bunga je beli..sbb xde bunga kat rumah..haha..easel tu pun dr zaman2 kawin umi n abah punya dulu..sarung bantal tu beli je..xsempat nk jahit..hahaha.. bingkai gmbr uzma tu..ibu @ayushaza yg buatkan..tq2..sudi tolong

Tq pada @by_wawaiyus utk sewaan buaian ni..jgn risau..tilam baby dlm buai pun disediakn skali juga. Yg seat pallet tu pun cik mah sewa juga..senang..skali 1 tempat je.

Semua puji cantik sngt n lain dr lain..

Puas hati sngt2 sbb ape yg diimpikan tercapai


ni karangan dari ig n fb cik mah..hehehe


tu seat pallet tu..ada 2..1 cik mah guna utk duduk..1 lagi utk hiasan letak bunga..okeylah tu kan..

oh ye..ni cik mah pickup sendiri ye..

utk info lanjut bolelah follow bu_wawaiyus ye..

TQ wawai atas sewaan ni..suka sngt..sebab cik mah mmg minat sgt ngan ala2 rustic ni..sbb tu mmg buat tema ni kali ni..

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 25 May 2016

Diy : Pelamin aqiqah uzma


selamat pagi..

rindunya nk diy kan..mmg rindu sngt tau...entry diy pun makin dikejar entry2 lain..lagi2 entry azwa tu..hahaha...

xpe2 kali ni nk cerita tentang aqiqah uzma yg lepas..ni tentang pelamin diy aqiqah uzma..

kali ni ummi xle nk menjahit2 pun..sbb dlm pantang then lepas tu je terus buat aqiqah uzma..nk kesana sini ngan ank 2..mmg xla sempat...so plan2 biasa je..

memandangkan mama cik mah dah cat rumah baru...n siap ada wallpaper baru lagi tau...abah uzma n azwalah yg cantik..dibantu tok ayah...cantik...pilihan tu umi yg bg kat maktok...so..kali ni temanya ala2 rustic gitu..hehehe...

warna rustic ni campur skali ngan warna purple n peach2 gitu..

ni masa umi draft je nk sent kat ibu...minta pandangan ibu..


hahaha,...klakakan cik mah lukis..lukis dari hp je..mcm ae je..janji nmpk ape bndanya okeylah kan...

n hasilnya dari kamera abi uzma..

tadaaaa,,,,


kenapa lain dari draft..

sbb adik kata xsesuai..hahaha..ewah2 adikku ini..

so die yg aturkan mcm hr kejadiaan tu...eh,..cantiklah pulak..okey..kakak terima cadangan adik...suka sngt2..

untuk yg barang2 kat pelamin n tentang buaian rustic uzma tu..tu nnti cik mh buat special review ye..

xsabar nk share..sbb cik mah suka rustic n simple2 je...dulu kaklong naik rocker je..tp pelamin kaklong umi buat backdrop sendiri..kali ni bg can adik nk buai..tp xde backdrop sbb dah cat baru kan...

tq pada semua2 yg bekerjasama siapkan pelamin simple ni..budget2 je ni..cuma bayar sewa buai..pallet seat tu je..n bbrapa barang tmbhan yg beli nk cantikkan n jadi milik sendiri n akan digunakan utk deko rumah nnti..hahaha..umi mmg budget2 je,,surirumah kan..tp hasil nk meletop je..

hidup DIY..hhaha....

TQ

PUAN MAH


Tuesday, 24 May 2016

Adik!!


selamat pagi..

Throwback..

Reaksi pertama kaklongazwa jumpa adik uzma..

Masuk2 bilik wad ummi..terus tercegat sekejap hujung katil..tgok ummi tgh duduk dekat sofa..ummi tgh pegang adik..tp kaklongazwa dtg dkt ummi..terus pegang perut ummi..

"Adik"

Pegang2 eh perut ummi xmcm sblm ni..wat muka pelik ala2 nk tnya la kot mana adik die..

Tersenyum ummi masa tu..alahai kaklongazwa..

"Adik..ni lah adik..adik dah keluar dr perut ummi lah"

Tgok adik die..senyum n terus peluk n cium2 xnk lepas..

Lps tu tnya lagi n pegang perut ummi..

"Adik???"

Hahaha.kaklongazwa pelik kot..mcm ne dr dlm perut boleh keluar pulak..

Xtau ummi nk cerita mcm ne dkt kamu syg...nnti dah besar kamu sendiri paham..insyaallah...

Syg adik sampai bila2 tau...xmo gaduh2...kaklongazwa n adik dr rahim yg sm tau...

Eh..tertouching pulak dah.. 



sayang mereka berdua sngt2...sekejap je dah anak dua..alahai...mcm xpercayai...syukur sngt2 di berikan kesempatan ini...

moga mereka berdua saling sayang menyayangi..

TQ

PUAN MAH

Monday, 23 May 2016

Selimut baby minky dot dot..

selamat pagi...

alhamdulillah..cik mah buat 1 lagi projek baru...projek terinspirasi dari kelahiran uzma...

projek selimut baby...

selimut ni dari kain fannel bercorak n kain kosong minky dot dot...

nk gtau yg kain minky tu sngtlah selesa tau...lembut sngt2 utk baby...alhamdulillah..selimut ni mendapat sambutan hangat.,...terima kasih pada kawan2 semua yg sudi beli..




yg ni warna biru..sesuai utk boy n girl..kalau nk orer skali ngan sapu tgn pun boleh..matching skali gitu...


yg ni pulak..xsempat post dekat ig n fb..dah bertuan..terima kasih sngt2...ni pun cantik..warna yg ceria..


yg ni special request dari customer cik mah..tina tq ye...


ni mmg feveret klau ada bby girl..meh2 sape nk boleh je...sngt cute tau..pink gitu..mesti anak2 excited..


yg ni buat mommy2 yg suka warna suci2 gitu...oh ye..nk buat hadiah pun sesuai..mmg cik mah skalikan ngan riben tu skali..so sesuai sngt dijadikan hadiah lagi2 utk new born baby..


alhamdulillah..ni pun dah bertuan juga tau..terim kasih..klau nk corak ni boleh je..tgok pada stok..

apa2 boleh je whatsapp cik mah 0176626152

meh follow kat fb ye rahmah2287

TQ

PUAN MAH


Friday, 20 May 2016

Ajar anak tentang hormati azan..

selamat pagi..

ni cik mah dah share cerita dekat fb cik mah..share jugaklah dekat blog..kenangan bersama...

Kaklongazwa dan AZAN...
Nk share sesuatu yg bermanfaat..
Mcm kaklobgazwa ni senang paham n senang ingt ape ummi abah..maktok tokayah ajar die..
Pelajaran yg meruntun hati ummi lagi..
Ada 1 hari tu. azwa tgh main2 ipad die kat rumah maktok..then azan maghrib
Ummi kata kn tutup..kn hormat azan..
Okey die ikut..lps azan tu mmg "pegawai pemerhati xberbayar " ni akan check semua orng akan angkat tgn utk doa lps azan tu...sampai ke dapur..ke bilik..semua kena terjah..alhamdulillah..tu pelajaran sebelum2 ni kn berdoa lps azan..die xpernah lupa..
Then azan isyak pulak..die tgh main ipad gak..terus die tutup..
Lps tu hbislah ummi..abah..tokayah..pakusu..kecuali.maktok yg xde main hp kn sound dgn die..
"Tutup!!!!"
Kaklong suruh tutup ape2 gadget masa azan tu..alhamdulillah...sampai hari ni pun die ingt..
Klau astro oasis lagilah..br amik wudhuk pun dah suruh umi TUTUP hp juga. Dah bersedia cr telekung die dah..
Alhamdulillah..trylah mommy2 praktikkan..moga anak2 kita sm2 menghormati azan selalu n menghayatinya..insyaallah..
-gmbr ni bukan masa azan..ni ummi curi2 gak masa ngah zikir tu..tudung xbw umah maktok..pkai lapik meja maktok pun jadilah...nk tergelak pun ye juga tgok kaklong ni..semoga anak2 kita menjadi anak solehah..amin 


skrng ni..xmenyempat azan tu habis dah kena tadah tgn..hehehe...pastu siap masa azan tu die skali azan juga klau gmbr azan tu ada orng azan juga...tp dah pesan kat die..xle jerit2..yg azan lelaki..perempuan xde pun azan mcm tu..so lama2 die paham dah..

die tau gak kdng tu die solat ape..sbb cik mah mmg pesan n ajak die solat sama n bgtau die.ni kita nk solat zohor..ada 4 rakaat...wat mcm tu utk setiap waktu..
alhamdulillah..anak2 ni klau kita slalu ulang2 die akan ingt..insyaallah...

ada tips lagi??

meh share sama2..

TQ

PUAN MAH
😍😍

Thursday, 19 May 2016

Poslaju dah advancelah..

selamat pagi...

hari ni nk share..

nmpk tajuk tu..

poslaju dah advance tau..hehe..

hari tu cik mah ada beli barang..tp masa beli tu..kebetulan xde org kat rumah nk terima barang tu..xpelah..nntilah amik kat tempat biasa tu..jauh gaklah..kat2 giant batu caves tu..xpun melawati..

tetiba dapat mesej dari poslaju..kata barang xdpt dihantar..okey tu tau dah..

pastu poslaju mesej tu suruh amik dekat locker poslaju gombak lrt tu...

eh..blur jap...yg mana ek..yg tau ada booth poslaju kat lrt taman melati je..

okey xpelah..suruh je lah en suami g..

masa en suami g..die g yg melati tu..skali abg pos kata kat gombak lrt..so die g sana..cari2 xnmpk pulak booth poslaju..die p tanya kat kaunter tiket tu..terus die tunjuk locker besar ni..

blur kejap en suami kata..hahaha..


kena masukkan detail2 n tracking no skali..

pastu akan tertulis locker no brp n automatik locker tu terbuka..

wahhh...canggihlah poslaju...saya suka sngt..mudah n cepat..xpyh nk beratur panjng2 tunggu nk amik barang..jimat masa n tenanga tau..yg penting pantas n selamat..serpnok sngt rasa ngan servis baru dr pos laju ni..

ni gmbr lockernya..semangat en suami amik nk tunjukkan kat wife die ni..


lepas je en suami amik..terus dapat mesej lagi dari pos laju ..katanya barang telah diambil dari locker poslaju...

bgus servis macam ni..

oh ye..dalam locker ni limit 2 hari je..lebih dari tu akn dihantar semula dekat poslaju yg mana kita patut amik tu..

k lah..tu je..seronok punya pasal..nk sharelah..hehe

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 18 May 2016

Berpantang: Mandi herba ..bertungku..dan berbengkung dari nawal beauty

slamat pagi..

memula tu nk buat 1 entry setiap 1...tp eh..mcm xsempat je..so skalikanlah..t entry pendek sngt pulak..haha...ada2 je kan..ni pun berapa kali draft entahlah...

MANDIAN HERBA

seperti yg dulu gak..cik mah masih gunakan produk nawal beauty utk mandian herba...

1 paket RM50..hari tu ada promo tau...alahai..hahaha...tp cukup dah ni 1 paket utk berpantang 44 hari ni...

tadaa..ni gmbar guna periuk tanah ni...mama kata lagi best..tp syg..hari ke 10 mcm tu xsilap..retak pulak..alahai..so sekejap je lah pkai periuk tu..

minta maaf..gmbr periuk tu dah errorlah pulak..xdpt nk attach..huhu


mmg 44 hari mandi herba ni tau..pagi2 je lah..petang kdng2 je mandi klau bdn xselesa..tp petang mandi air panas je lah...

mmg segar sngt2 bdn rasa..bau pun sedapnyerlah...so mmg suka sngt...xbersalin pun boleh je nk pkai mandian herba ni..utk kesegaran bdan sendiri...

rebuskan air ngan daun2 ni...just amik 1 genggam atau 3 genggam mcm tu n rebuskan..so boleh tahan lama tau...tukar daun baru bila air dah xde warna dah..mcm tu lah..info lanjut boleh tgok kat ig nawal ek..

BERTUNGKU

yg ni pun still guna yg 2 tahun lepas punya..alhamdulillah tersimpan rapi...

cuma mama tambahkan daun mengkudu lapik kat tungku then masukkan dalam sarung tungku tu..daun mengkudu utk buang angin mama kata...

bertungku ngan nawal punya pun sedap sngt...2 hari bertungku tu..nurse ckp rahim dah kecut..wahhh..ajaibnya kuasa bertungku kan..mama cik mah lah bnyk ajar cara2 nk bertungku..

tungku ni panaskan atas dapur je..nk guna pun senang..masukkan dalam sarung n boleh dah bertungku..tahan lama gak panasnya tau..kira habis 1 badan bertungkulah baru hilang panas..sedap sngt...ok..rindu dah nk bertungku..ahhaha

dulu xde review pun kan..janji je lebih cik mah ni..hahaha...xsempat nk amik gmbar tungkunya..dah simpan..tu yg xupdate..maafkan sy..ni dah gnti dah..hehe..



BERBENGKUNG

ni pun yg 2 tahun lepas punya juga..ni cik mah pkai xla hari2 pun..kdng tu xsihat pening xpkai pun..g klinik checkup xpkai pun..tp bnyknya pkailah kan sbb duduk rumah kan..klau xpkai bengkung zig zang ni..pkai bengkung strap tu..tp tu jenama lain..

yg bengkung zig zag ni pun sedap gak..panjangnya sesuai ngan cik mah..pkai dari atas lutut sikit sampai bawah breast..selesa je..n dah pandai tau pkai n ikat sendiri..cewahhh...awal2 je mama buatkan..pastu pandai dah..sedap sngt rasa...

slalu pkai dari pg sampai petang je..n sapu minyak ..minyak tu cik mah pkai jenama lain..tu review lain ye..nk guna yg nawal punya pun ada..tp sbb serbuk cik mah xguna..cik mah suka krim atau minyak je sennag...pape le tgok kat ig nawal ye bnyk lagi info kat situ..

hari tu pkai 3 hari rasa kempis betul perut..hahaha..gitu skali ha..eh..mmg betul..tp biaslah..ada lagilah lemak lebih2..eh bukan lemak..kulit lebih sebab dah mengembangkan ngandung..cewahh..xnk mengaku ye..hehehe..mmg pki 44 hari juga..mmg puas hati sbb rasa bentuk peha..punggung n perut semestinya kembali ke asal..eh..xla asal sngt..adalah lain sana sini sikit..tp puas hatisbb xla berubah bnyk...

bab berbengkung ni kena rajinlah..cik mah suka..sebab rasa firm mcm tu..ye ke ek ayat tu..rasa sedaplah bila pkai..kaki kita pun xla terkangkang2 kan masa duduk tu..luka pun jadi cepat baik....

jenis kain pun best..xsenang berpeluh2 n tebal..

so..sampai sini reviewnya dulu ye..

TQ

PUAN MAH





Tuesday, 17 May 2016

kids paradise,quill mall


selamat pagi...xhbis lagi sebenarnya kupon azwa kat kids paradise ni..ada 1 lagi..hahahha...

jimat gak beli masa ada promo tu..tempatnya pun xde lah crowded..so puas hati..

seronok melayan azwa memanjat....lari sana sini..buat itu ini..

ni ada 2 video azwa masa dekat kids paradise tu..


video

yg ni die excited main tangga tu...pastu turun ikut gelongsor..bni hari yg sm..tp lain2 bj sebab azwa kencing bnyk..hahaha..nasib bw siap2 bj spare utk die masuk situ...xla kena g kat kereta amik..


      video

ni muka budak seronok turun dari gelongsor tu...

umi n abah pun seronoklah melayan die..sedar2 die sendiri yg penant n ajak balik..slalunya pling lama pun melayan die 2 jam setengah je..lepas blik je..tertidurlah die kepenatan...mmg xlarat sungguh..kdang tu masuk kereta je dah tdo..letih betul tu...

so..buat ibu2 semua..marilah sama2 kita luangkan masa bersama anak2 kita sementara mereka ada depan kita..nnti dah besar bz masuk asramalah..aktiviti skolah..mesti rindukan saat2 mcm ni...nnti video je pengubat rindu..cewahhh...

TQ

PUAN MAH



Monday, 16 May 2016

kad kahwin rustic dari kraf

selamat pagi..

alhamdulillah bisnes cik mah masih berjalan seperti biasa..n alhamdulillah majli adik dah pun selesai..

hari ni nk share lagi..hasil diy dari customer cik mah..

tadaaa..meh tgok gmbr dulu ye..




yg ni guna kertas 175gsm tu...customer cik mah beli 2 paket..so ada 100pcs..n utk saiz mcm ni..boleh dapat 300pcs tau..sngtlah jimt kan..customer cik mah design sendiri..lagilah jimat...utk tu bolehlah save kos utk kad kahwin...utk ni 300pcs kosnya xsampai RM100 tau...termasuk doily paper..kertas kraft..ink printer n sampul klau DIY sendirilah..klau tempah utk kad siap lainlah hrga..sbb ada kos design n printing skali kan..

cantik sngt..selain guna tali guni tu..bolehlah guna kertas yg sama sebagai pengikat kad kahwin n doily paper tu kan..lagilah jimat kat situ..kreatif sngt2...

TQ sudi beli dari cik mah..utk ape2 pertanyaan boleh whatsapp ye 0176626152

TQ

PUAN MAH

Friday, 13 May 2016

copy paste..lupa nk edit pulak..


selamat pagi...

chakkkk...

semua kata uzma copy paste muka abah die..

mmg pun..sebiji kan...xde sikit muka umi..hahaha...abah die kata part pipi tu je ikut umi...ewah2 ek..umi xsempat nk edit pape uzma dah copy paste muka abah..hahaha



tgokllah tu dua beranak tu..sama je..dahlah pkai bj hijau sama2..hahaha..uzma ni bj azwa 6 bulan pun die muat..padahal masa ni belum 2 bulan pun lagi..menjadi2 ketembaman adik uzma ni tau...

anak abah sngt tau ni..time menyusu je cari umi..lepas tu lupa dah..nk abah dukung die n tidurkan die..hahaha...okeylah tu boleh umi rehat2 sikit...hehehe..

k lah..t sambung cerita lagi ek..tata..

TQ

PUAN MAH

Thursday, 12 May 2016

Family day tag dari kertas kraf.


selamat pagi..

alhamdulillah...

masih sihat n diberikan masa utk menulis..

hari ni nk share..lupa pulak nk share dekat blog...lama dah share kat page fb..tgok2 eh belum share kat blog..

so meh nk cerita..


tadaa....family day kakak sepupu cik mah...

dalam 15pcs je tag ni..

cik mah buatkan besar sikit n printkan warna..

n ikat dengan tali kraft tu...

cantik pulak tgok..hahaha..perasan je kan..

utk tag ni slalu cik mah potong manual je...xde pulak benda alah tu nk potong bulat2..xjumpa2 lagi..ahhaha...so maual je lah..xkisah pun..demi customer yg mempercayai hasil kerja cik mah..

tq sudi tempah ngan cik mah..

utk pertanyaan n tempahan boleh whatsapp ye 0176626152

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 11 May 2016

Rezeki Nur Uzma Nafeesa

selamat pagi..

alhamdulillah rezeki uzma..

walaupun xla bnyk macam kaklong..biasalah anak 1st je orng excited kan..slalunya mcm tu lah kan..

tp kan...hadiah mcm bedak2 syampu..losyen...bnyk lagi pun yg masa azwa..xhbis pun lagi..2017 nnti expired..sempatlah share ngan adik..maklumlah rambut azwa x la lebat..so pkai syampu pun sikit je lah..

selain dari hadiah..ramai gak melawat bg duit..so nnti umi simpankan dalam akaun ye utk adik..


ni beg dari cik nana...ibu amir n anis..

beg mmg bnyk dah cik mah ada..mmg xterpakai..tp ni cute pulak..kecik n senang nk bw mana2 juga kan..warna pun cantik..tq cik nana..


yg ni pulak..cik ika bg..ibu syahmi..tq..uzma dah pkai dah..comel..


tadaaa..yg besar ni dpt masa kat hospital..makusu uzma bg..cewahh..maklumlah adik dah nikah..besar tau...tq sngt2..


tadaaa...tuala hello kitty ni..siapa lagi klau bukan ibu uzma yg bg..tq sngt2 ibu..t boleh pkai ngan kaklong..sbb kaklong pun ada juga..ibu belikan masa kaklong setahun..tq2..


yg ni makngah iza belikan..alahai..comellah sngt...bj pink utk adik...umi suka sngt...comel tau...


tadaaa..yg ni pakusu yg bg..merah gitu..wah..besar ni..snng nnti nk balik kg..pkai yg ni pulak..tq pakusu...

terima kasih pada semua yg bg hadiah n dduit utk uzma..n terima kasih juga pada yg bnyk mendoakan uzma..

moga2 sama2 kita dimurahkan rezeki..

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 10 May 2016

Jangkitan di tapak tangan dan kaki

selamat pagi..

alhamdulillah...sihat...cuma beberapa bulan lepas dilanda gatal2 tgn n kaki yg teruk sngt..paling2 azab sbb dlm pantang n mnyusukan baby uzma..

so pengambilan ubat tu mmg terhad sngt2 kan..

kali ni mmg teruk sngt2 dari yg pernah alami sebelum2 ni..

mcm2 bnda dok pk..dok cari punca knp jadi lagi teruk..masa taip entry ni bulan mac..siap pkai sarung tgn plastik lagi..sbb dah sapu ubat...ubat krim kan racun..so xnk lekat kat sana sini..n t nk kena pegang uzma lagi...so..masa tu mmg cik mah duduk rumah mama je..lagi beberapa hari nk hbis pantang masa tu..

terima kasih pada mama yg bnyk sngt membantu cik mah uruskan anak2...

gatal tgn ni bukan gatal je..tapi sampai gelembung2 air n pedih n gatal sngt bila dah garu..bila dah garu non stop jadinya...maka..melaratlah ke seluruh tapak tgn..

tp gatalnya hanya di tapak tangan n tapak kaki je..

dah 3 kali g klinik..2 kali amik injection...

lps kali pertama inject..ok lagi..then tetiba naik lagi teruk..huarghhh...sakit wo..n gatal teramat sngt2...sampai nk tdo mlm pun xboleh jadinya tau..

paling sedih sbb ada uzma kan..kesian kat die..nk mandikan die pun xdpt lagi...sb takut air kuman berjangkit nnti kat die...





then decide g lagi klinik..klinik lain..slalu g kat situ juga..then dktr kata ni alahan dari pegang bnda yg cik mah xpernah pegang...

huhu..bila pk2..mungkinlah kot...last2 dapat puncanya..sabun tanamera yg utk hilangkan daki tu..abun tu best je tau pkai..nk tanggalkan daki2 semua tu..20 hari pertama pkai okey lagi..tp mungkin xserasi dengan kulit sensitif cik mah ni lah..sedih betul...so..tambahlah seminggu lagi duduk rumah mama sampai betul2 habis pantng tu..

alhamdulillah serasi dgn ubat yg dktr kali kedua pergi tu..ni antara ubatnya..siap dengan ubt utk rendam skali..so seminggu sebelum blik rumah sendiri tu..mmg sapu betul2 krim n rendam ngan ubat yg dktr bagi tu..nnti kt rumah sendiri payah pulak..nk pegang2 anak2 lagi...xde sape nk bantu kan..



alhamdulillah hari pertama pkai nmpk perubahan..n hari2 seterusnya semakin kering..syukur sngt2...
mmg xselesa nk buat pape kjlau tapak tgn ni gatal n pedih2..nk mkn pun bersudu bagai..

moga2 lps ni xdelah alahan lagi..

tq pada kawan2 yg bnyk gak bg idea nk hilangkan gatal2 ni..

TQ

PUAN MAH

Monday, 9 May 2016

Didi & friends pon pon pon..


selamat pagi...

nk share video azwa pulak..

didi & friends dah semakin popular dah kan..tambah2 bila dah masuk astro ceria..tahniah didi..

lama dah cik mah post video ni kat ig n tag didi..then didi reply nk masukkan video ni dekat astro ceria..cik mah okey je..tp xtaulah bila..sbb kat rumah xde astro ceria..ahhaha..

tadaa...ni masa bulan puasa 2015..mengandungkan uzma..ngah tunggu abah die belikan chicken chop utk berbuka..

video

hon bas pon pon pon...

kebetulan pulak tu die buka spek..macam tau2 je..kelip2 mata die..

alahai kaklong..rindunya umi kamu kecik2...

ni dah 2 tahun lebih dah..sekejap sngt...

masih lagi dok mengulang tgok didi dalam cd yg cik mah beli tu..maklumlah internet umi terhad..so amik langkah lain beli CD..ulang juta2 kali..hahaha..

tp bnyk gak perkembangan nmpk dari azwa tgok didi tu..mcm buat2 bunyi tu..sebut nenek..dalam papaku pulang dari kota..dah kenal warna sbb kereta papa bw pulang warna merah..

mcm2 lagi sebenarnya..oh kena beratur naik bas...cara minum susu..bgn pagi gosok gigi..eh mcm2 lah..mak2 mmg semua taulah kiranya..naik hafal dah umi ni..hahaha...

okeylah..tu je nk share..ni entry didi yg lepas..

TQ

PUAN MAH

Friday, 6 May 2016

Berpantang: Natural Rose Water



selamat pagi..review lagilah ye..

kali ni tentang natural rose water...ni produk baru dari nawal..so tgok2 mcm menarik je kan..belilah skali ngan mandian herba masa tu..COD je..

cik mah start pkai natural rose water ni masa blik dari wad tu..pkai lepas mandi pagi n lepas mandi petang..pkai kat muka n rambut sikit2..

sedp sngt baunya..semestinyalah bau ros kan..xpyh banyak2..3 4 titis dah cukup...kat tapak tgn..then sapukan kat muka n ramnut..mmg sngt segar rasa kulit muka..mmg cik mah terus pkai sampai sekarang..bnyk lagi pun sebotol ni..xtau than berapa lama..tp mmg tahanlah dah 2 bulan ni..bnyk lagi ni...

ape yg cik mah rasa..kulit muka mmg segar...xcepat berminyak..mmg xberminyak dah lepas pkai 2 minggu tu..elok je rasa..n pori2 jadi kecil..muka cik mah ada jerawat gak..tp ni pori2 dari bekas jerawat pun makin kecil dah..wah...happy sngt2lah kan..

klau ada masalah rambut pun boleh pkai..mmg sngt membantu dari testimoni yg cik mah baca...cantik manis bolehlah try ye..

nk tgok bnyk lagi testimoni customer nawal ada kat fb Nawal herbal beauty...

ni cik mah punya...



bertahan lama kan..

hope dapat bantu cantik manis yg ada masalah kulit muka n rambut..

cik mah mmg suka sngt pkai ni...mmg mebantu maslah kulit muka cik mah..dah xberminyak..n jerawat xnaik dah..tinggal nk hilangkan kesan2 je..semua pun dah hampir nk hilang dah kesan2 tu..alhamdulillah..akhirnya jumpa yg serasi..

TQ

PUAN MAH

Thursday, 5 May 2016

Selamat pengantin baru pakusu arejib..


selamat pagi..

alhamdulillah.n insyaallah..malam nnti adik cik mah akan bernikah..

dapat orng dekat je..dekat sngt...xsampai setengah jam pun dari rumah..hehehe...alhamdulillah..seronoklah mama..snng nk blik kg..hahaha


tadaa...doodle ni cik mah tempah dekat athirah...dari dulu mmg tempah kat athirah..blog merahitujambu..

doodle ni abg ipar adik sponsor..cewah..aka en suami cik mah lah..

selamat pengantin baru adik ku..semoga ikatan perkahwinan ini nnti berkekalan ke jannah...apa2 masalah..hadapi dengan rasional n tenang ye..insyaallah semua ada penyelesaiannya..

semoga adikku ini berbahagia bersama pasangan pilihan hati..n semoga dapat anak ramai2 tau..kasi meriah rumah mama nnti..heheh..

k lah..nk g final touch up hantaran adik cik mah..

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 4 May 2016

Karipap Rm5 sebiji..

selamat pagi..

chakkk..jgn terkejut tau..hrga karipap ni RM5 sebiji...

ni hrga kaklongazwa yg letak..amik ha..hrga cekik darah punya..hehehe...

44 hari berpantang kat rumah maktok..so sukalah die...lagi2 masa maktok buat karipap tu..laju je die amik alat menggelek die juga tu nk sama2 buat karipap tu...layankan je lah..

oh ye..ramai tnya..alat pengelek ni n set dulang kecik n ada acuan sebenarnya..cuma xde dlm gmbr..ni cik mah beli kat ikea masa pembukaan ikea..masa tu hrga RM49.90 xsilap..memula tu mcm xnk amik..mahal gak..tp lama mencari..amik gaklah..payah nk jumpa kat tempat lain...\


tp syukur..berbaloi umi beli ni..kaklong azwa mmg minat sngt main penggelek ni ngan doh karipap atau palydough yg umi buat tu...berbaloi2 rasa..

mcm2lah keletah die masa buat karipp tu..curi2 amik maktok punya pun ada..siap nk letak inti lagi,l..alahai anak...


video

ni ada 2 video azwa buat karipap die..

mulut xpayah ckplah..mmg bnyk mulut...ada je die nk ckp lah...lps dah curi karipap maktok..die gelak2..hahaha...

jadi lmbtlah kerja maktok die tu..


video

paling best..umi kelimkan skali karipap kecik die tu n goreng bg die makan..betul2 pulak die makan...hehehe...mcm2lah awak ni kaklong..seronok tgok die suka..

n paling best..azwa sanggup tinggalkan ipad die klau nmpk maktok die nk start buat karipap..menggelek ni setengah jam ke sejam pun die sanggup tau...suka betul..syukurlah..xdelah die dok fanatik kat ipad je kan...

tadaa..ni karipap kecik RM5 tu..heheh


yg kecik tu kaklong punya..pandai die gelek2 kan..


tadaa..licin kaklong mkn karipap die buat sendiri tu..

xsbr nk pindah rumah..nk beli set dapur budak2 tu..nk bg die main pulak..mesti best sambil masak2..kaklong pun masak juga sama2...

k lah sampai sini dulu ceritanya...

TQ

PUAN MAH


Tuesday, 3 May 2016

2nd pregnancy : 3rd trimester dan air gula..

selamat pagi..

uzma dua bulan dah brlah cik mah sempat nk share cerita 3rd trimester yg lepas...lamanyalah kan..maafkan sy...

pengalaman kali ni..2 kali kena minum air gula..ntahlah...peraturan dah mcm tu..so layankan je lah..malas nk tnya bnyk kalinya..

cik mah okey je minum air gula tu..minum laju2 beberapa kali teguk siap..tahan2 sikit..masuk kereta sambung tidur..hahaha..kunci jam..pastu g masuk tunggu nombor utk amik darah lagi skali..

alhamdulillah xde masalah nk muntah kali ni..

alhamdulillah juga result okey sama mcm masa azwa dulu..syukur sngt...



ni bacaan air gula cik mah...senang hati..boleh mkn coklat n kek puas2..hahaha


masa 3rd trimester ni mmg biasalah kan..nk tdo tu mmg xselesalah..nk letak semua bantal keliling rasanya..haha...gasklah berebut ngan azwa..n biasalah juga..cik mah kena asma..bby makin menekan ke atas kan..

hujung ni xde lah kejang2 kaki dah..alhamdulillah..

sakit pinggang tu selalu gak..lagi2 dekat nk bersalin tu..mmg sngt payah nk tidur..tp syukur..xdelah masalah pening kepala ke ape..

dah hujung2 tu..cik mah duduk rumah mama..semua risau duduk rumah ngan azwa je..xnklah perkara terkejar2 nnti kan..

then hujung2 hari tu..kena kencng kotor..patutlah seminggu sebekum dapat detect ada kencing kotor tu sakit pinggang sngt2...mmg xselesa..tpnya xdelah sakit kat vagina masa nk buang air..tu yg xtau kena kencing kotor..

then sehari sebelum bersalin tu checkup kat kk..masa tu lah baru tau ada kencng kotor..2 kali kena check nk pastikan..

dapat makan antibiotik skali je..tu yg terefek kat uzma n uzma pun kenalah tahan wad 4 hari utk ambil antibiotik..sedih betul...

tp syukurlah semuanya okey..kesian ank umi kena cucuk tgn die..




utk berat bdn kali ni..mmg xnaik bnyk pun..sikit je..dulu 10kg naik..kali ni 8 kg je naik..berat akhir tu 57 kg je..sikit je naik...tp terasa gemuk gak..hahaha..awal2 ngandung dulu 49kg je..

yg lain2 semua tu okey je..syukur sngt2..

TQ

PUAN MAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...