Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 31 December 2013

Facebook 2013

selamat pagi cantik manis aunty2 semua...bersemngt hari ni nk juga up entry sbb hari terakhir tahun 2013...

wah sekejapnyerlah masa berlalu kan....sngt2 sekejap...saat pling sekejap rasa dlm hidup ni...rasa baru je en suami lafaz akad nikah...ni sekarang nk menunggu hari untung menimang cahaya mata pertama kami...walaupun tahun ni penuh dugaan tp alhamdulillah...sekejap je nk setahun dah berumah tangga dengan en suami tersayang...syukur...


okey...kali ni just nk review tahun 2013 daripada FACEBOOK..menarik juga fb ada wat mcm gini...hehehe...antara yg HOT sepanjnag 2013...xsemualah cik mah amik..t karang berjela pulak entry ni kan...



masa ni kad jemputan barulah nk print...hahaha..majlisnya 2 febuari 2013..tgok tu 1 januari baru terhengih2 nk print....ish2...terima kasih pada mama n ayah yg sngt cool menunggu kad anaknya ni...hehehe...



wah...3 weeks lagi masa tu...suka ngan countdown masa ni kan...terima kasih pada semua yg sngt2 membantu sepanjang perjalanan cik mah menjadi isteri pada en suami....terutamanya BFF cik mah...sngt2 memahami...


TADAA....ingt lagi ni???ni yg DIY tu...smngt tau..smbil2 jalan2 jumpa frame ni beli RM5.90 xsilap..pastu jumpa kat kedai yg huruf2 tu..smngt masa ni nk deko guestbook...alhamdulillah menjadi...suka sngt2...sekarang ni..terletak elok frame ni tepi katil...


tadaa.....alhamdulillah masa ni dah selamat menjadi suami isteri..cuma cik mah pelik napa tarikhnya 31 january ek....????rasanya post ni masa 1 febuari..lmbt agaknya masa kat fb ni...hahaha...xpelah xkisahlah....gmbar ni masa smbut besday en suami yg ke 26....


wah!!!!!ni yg pling best...left job!!!!hahahaha

dengan rasminya kan...dari electrical engineer kepada housewife...horay!!!!

sekarang ni housewife sepenuh masa n jiwa raga..hahaha....lebih gembira...xde tension2 pun..n lebih seronok berbisnes...terima kasih en suami yg sentiasa memberi support untuk isterimu ini meneruskan bisnes kecil-kecilan ini...

then entry yg bawah tu pulak setelah hampir sebulan menjadi surirumah..homework dari en suami...wah...seronok..smbil2 dok rumah...jadi cikgu pulak tetiba pada en suami...

cik mah xpernah menyesal berhenti kerja sebagai engineer....jiwa raga sebagai engineer masih kuat...insyaAllah andai diizinkan masa nnti tetap akan meneruskan kerjaya sbgai engineer..cuma yg tertanam dihati nk mendidik anak dulu menjadi yg soleh/solehah n berguna didunia n akhirat...

teringt sesuatu yg pernah PROF subjek material cik mah ckp...

dulu isterinya bekerja..skrang xkeje dah...tp awak jgn menyesal xkerja suatu hari nnti..(awak2 tu merujuk pada pelajar perempuan..) ini kerana...isteri saya prof juga...cuma saya yg nk die berhenti...jaga 4 orang anak kat rumah...

yg menariknya...sebgai surirumah dengan title PROF...insyaAllah awak akan melahirkan n menghasilkan 4 lagi prof dimasa hadapan...
(4 tu merujuk pada anak2nya..)

inilah yg sentiasa cik mah pegang...sehingga sekarang...insyaAllah..yakin pada diri kita..usaha n insyaAllah..ALLAH sentiasa mendengar DOA hamba2nya....


last skali...
SELAMAT TAHUN BARU BUAT SEMUA KAWAN2 BLOG YG SENTIASA MEMBERI SOKONGAN..


semoga tahun baru nnti memberi lebih makna dlm kehidupan kita n mematangkan kita...tahniah buat semua ex-B2B 2013...semoga kita sama2 menjadi isteri solehah...buat yg sudah mejadi mommy tu..tahniah juga....seronok tgok semua dah jadi mommy..pada cik mah n yg coming soon M2B tu...semoga segalanya dipermudahkan....amin2....

TQ

PUAN MAH.

Monday, 30 December 2013

SACC, shah alam...shopping time!!!

selamat pagi cantik manis..hari ni nk sambung entry lagi...lama btullah nk menghabiskannya..hehehe..maaflah..masa n kesihatan xberapa mengizinkan...


masa ni pergi expo baby kat SACC tu...dekat shah alam...

mmg bnyk yg cik mah beli masa ni...xde niat pun..niat nk survey..then klau2 ada yg berkenan n harga lebih rendah dr yg cik mah dah survey mmg cik mah nk beli terus...dah ckp kat en suami...

awal2 lagi dah ajak penasihat ikut..hehhe..penasihat adalah mama..ye lah..nk pk sendiri t...ada yg ikut nafsu..n skali beli2 tetiba xguna pun..kat dah membazir namanya...

so cik mah bawalah mama cik mah skali..snng...

jp ek nk ingt balik ape ek yg pertma cik mah beli...hehehhee


oh ye...cik mah g ada 1 kedai yg dekat sudut tu...mula2 usha2 je..skali mama masuk skali n tnya...ni dah beli..ni dah beli???

ops!!!!

mama tnyer sapu tgn bby dah beli???

belum lagi...

yg ni??
(mama merujuk pada topi bby n sarung kaki yg comel giler n selimut)

topi ada..tp 3 je...selimut semua belum..sarung kaki adalah sikit..sambil tu tersengih kat mama..hahahha...

mama suruh amik n mama tolong pilihkan...so grab itu ini..n mcm2...total RM190....wahhhhh!!!! bby....skali shopping xkurang RM100 ek..ish2...

lepas tu jalan2 lagi...pastu jumpa tempat breastpump...ni nnti entry lain ek...hehehe..lama btul bertangguh breastpump punya entry...ish2...

pastu jalan2...nmpk pampers huggies ngah promo...murah sgt...bila kira2...1pcs tu xsmpai 50sen...dlm 42sen je xsilaplah...xingt dah...lama sngt dah kan....klau beli 4 paket dapat free kipas yg comel tu...tp cik mah beli 2 je...nk try dulu kan...so dua dlm RM52 kot gtu...untuk 128pcs xsilap...

okeylah kan...masa ni grab semuanya...masa ni perut xsebesar sekarang..so mmg gagah perkasa lagi berjalan...hahahha



ni antara stoking n sapu tgn n selimut yg cik mah beli...eh selimut ke ek..ke dua dlm 1...le juga jadi tuala sbnarnya..yg ada hood tu...semuanya pilihan maktoknya....n mestilah biru..ummi kan suka biru,.,.hahahah

then masa ni ada try susu enfamama yg coklat...wah sejuk punya...sedap tu..sbb le minum sejuk2...wat dulu then simpan dlm peti...best2...masa ni kotak kecil RM20...so beli je terus...yeah....perisa confirmlah coklatkan....

ade lagi ke ek yg cik mah beli...???yg ni yg dari SACC uga...le tgok cn ek...

so totalnya RM52 + RM20 +RM190=RM262...

 masa ni mmg xcukup tgn en suami nk mengangkut semuanya...hehehe..

niat sebenarnya nk beli beg yg untuk abah bawa masa kuar jalan2 tu..ala yg trend sekarang tu...terpengaruh betulkan...tp masa g lagi skali tu...wahhh habis dah tgok stok...ish2..laku betul...tp xpe..masa tu awal lagi....so xkisah sngt...tp sekarng ni dah beli tau...t cik mah update ye...maaflah berjanjinya bnyk..entry naiknya lmbat...hehehe....

apa2 pun..nasihat cik mah lah kan..apa2 pun kena surevey dulu...tulis n bw g mana2...supaya kita boleh berjimat walaupun RM10...yelah kan..sbgai suri rumah ni kenalah pndai berjimat...nk kena beli barang bby n ummi skali...xmolah susahkan en suami je..setakat ni syukur sngt...dapat membantu en suami...en suami uruskan perbelanjaan keluarga...mcm kereta...rumah...makan...bil...cik mah pulak barang2 baby n bnda2 tambahan...

Alahamdulillah syukur sngt ngan rezeki sbgai suri rumah....syukur juga rezeki bby...

tata aunty2 cantik2...t kita sambung esok ek...hari terakhir tahun 2013...

TQ..

PUAN MAH

Saturday, 28 December 2013

keputihan...

selamat pagi.....tetiba je kan semngt...smpaikan hari sabtu pun nk post entry...ewahhh...mmg smngtlah...yelah...kesian tahun 2013...entry xsbnyak tahun lepas...huhuhu....

so..kena smngtlah untuk saki baki hari yg tinggal di 2013 ni...

okey...klai ni nk cerita tentang keputihan....yg rata2nya ramai wanita n lebih specifik perempuanlah kan..xkira peringkat umur...yg dah baligh...akn pernah mengalami keputihan...

masa ank dara dulu2 tu..mmg kadang2 tu ada keputihan...tp yg biasa2 je...xla gatal n berbau n teruk..biasa2 je...then bila dah kahwin makin berkurang...xtau kenapa...hormon kot ek...

then start pregnant..mmg terhenti langsung dah keputihan ni...

HOYAH!!!!

ni mmg best gilerlah...yelah kan..rasa diri lebih bersih..xpayah nk pkai2 panty liner ke ape...hehehe..

TETAPI!!!!

masuk je weeks ke 30 hari tu kan...huhuhu...tetiba keputihan melanda ngan ganasnya....rasanya sbb cik mah pkai pad kot sehari...ntahlah..n keadaan xberapa bersih di miss v tu..sbbnya masa tu di hospital...kena warded lagi!!!

nnti tu cik mah story k...

pastu...xsemena2 gatal2 kat bahagian miss v n agak berbau sedikit...

kebetulan lepas kuar hospital..ada checkup kat klinik kesihatn gombak..

alhamdulillah check up waktu petang sngt cepat nk dibandingkan ngan pagi...pastu mcm biasa..bila jumpa nurse..nurse akan tnya2 n akan check jantung baby...alhamdulillah..jantung anak ummi sihat....n nurse ukur tinggi perut...alhamdulillah juga okey n sesuai ngan minggu ke 30...

then..tetiba nurse tanya..ada keputihan???

nasiblah nurse tnya..klau x..lupa dah sbnarnya...hehehe...

cerita2 n nurse kata kena jumpa doktor...okey..bila jumpa doktor...doktor pulak interview..hehehe...pastu doktor kata kena amik ubat masuk kat miss v..ubat tu guna sekali je n waktu mlm je...klau lepas dah guna ubat tu..still gatal2 n keputihan still ada...so doktor akan amik sampel keputihan untuk bw ke lab..sbb takut bakteria yg bahaya...

ni just kertas arahan ubat tu..kotaknya lupa nk snap gambar...

berdebar pulak dah dengar doktor ni bg penerangan...lps tu terus amik ubat kat farmasi n nurse tu ajar cara pkai...

sudahnya blik umah dok belek2 ubat tu...maklumlah xpernah tgok..pnjng mcm pensel n ada tiub kat depan letak ubat n masukkan n kuarkan bnda mcm pensel tu..cerita kat en suami...ckp mcm seram je kan nk masukkan..huhuhu...mlm tu xwat pun..sbb berdebar...then kerana esoknya mcm makin parah je keputihan ni...paksa gak diri ni berani..en suami yg bntu baca arahan2 mcm ne nk masukkan ubat tu...

okey...esok nya pepagi..rasa okey...tapi tgh hari bila nk solat tgok..mak ai.!!!!!bnyk giler putih2 ni....putih2 ni sbnarnya ubat yg masukkan smlm bercampur ngan keputihan...2 hari juga kuar semuanya mcm tu...tp xgatal2 dah n xberbau pun...

syukur sngt..lepas 2 hari pkai ubat tu...miss v jadi lebih selesa n xde dah keputihan..so excited jumpa doktor gtau..xpayah lah kan nk amik sample2...malulah saya...

so...nasihat cik mah pada yg sedang preggy..klau ada keputihan tu..kena jumpa doktor..takut jadi lebih bhy je...minta pendapat n bnykkan minum air masak...

TQ

PUAN MAH


Friday, 27 December 2013

Hospital Pakar perubatan al-islam,kg baru


selamat pagi cantik manis...wah nk akhir2 tahun ni...walaupun bz tp menyempatkan juga masa nk update blog..sbbnya..huhh...2013 entry xsegah yg 2012...maklumlah thun yg penuh dugaan...alhamdulillah dugaan yg lebih mematangkan n mendekatkan diri pada ALLAH...

so hari ni nk cerita perihal tempat nk bersalin nnti...

tgok tjuk entry je kan mesti dah tahu kan...

ye...cik mah n en suami memilih Pusat Perubatan Al-Islam, kg baru sbgai tempat untuk bersalin...

sblm ni klau masuk wad ke ape ke yg agak teruk mmg cik mah g KPJ Tawakal...tapi menadang klau xsilap kat KPJ tawakal tu ade 4 doktor lelaki n seorang doktor perempuan je...huhhh....

so..klau nsib masa nk bersalin tu nnti ada doktor perempuan on call...so dptlah..klau x...xdptlah...xnk!!!!

kami nekad nk doktor perempuan menyambut kelahiran bby demi menjaga maruah n aurat...

SEBAB-SEBAB PEMILIHAN:

1-kedudukan hospital yg xsmpai setengah jam dari rumah...n mmg kat kg cik mah pun..dekat ngan rumah masa mjlis cik mah...

2-hospital ni menitik beratkan ciri2 keislaman...dari review yg cik mah baca...sepanjang di wad...ada bacaan ayat2 al-quran yg dipasang sepanjang hari...n ada diberikan al-mathurat smntara menunggu nk bersalin..untuk pembacaan ibu2 supaya lebih tnng...

3-hnya doktor perempuan yg akan menyambut kelahiran...n masa checkup pun hnya doktor perempuan...

4-kos bersalin yg bg cik mah xmhal sngt...mmg kami kena guna duit kami dulu sblm boleh claim ngan company en suami....sbb ni bukan panel..klau panel KPJ...tp cik mah dah wat simpanan awal2 bila tahu range untuk bersalin kat situ...

RM1799-RM2199 untuk bersalin normal...
RM5000-RM7000 untuk bersalin ceaser..

untuk booking RM1500...klau kita xjadi bersalin kat situ...duit deposit akan dipulangkan...

checkup at least sekali kat situ atau dua kali...skali checkup kurang dari RM150...

klau cantik manis berminat boleh call untuk pertanyaan lnjut  03-26931007

tu antara sebb2 yg membuatkan cik mah pilih...

sbb2 yg lain yg klaka en suami bg adalah...en suami nk anaknya lahir ade tulis KAMPUNG...hahahha...xdpt kampung kat kampung kuala besut...kuala lumpur pun jadilah...hahahha...

klaka lah abah kamu ni bby...

sambung skalilah cerita 
checkup pertama kali kat Pusat perubatan AL-islam ek...

sedikit yg agak kurang puas hati....kurang puas hati sbbnya masa tu cik mah sngtlah xsihat...muntah2 teruk..n pening n lemah bdn...then mmg dah set appoiment kol 2.15 petang hari khamis...

masa call nurse pesan dtg kol 2 sebab nk isi2 borang semua..okey..mmg awal dah pun smpai...en suami yg uruskan semua...kat tingkat 1 tempatnya...

okey..isi2 borang kejap je...tp jadi xpuas hati sbb keadaan bdn xberapa sihat ni kena pulak menunggu lama..huhhhhh!!!

ingtkan kol 2.15 tu dah boleh masuk jumpa doktor dah...skali x..kn tunggu no giliran...hahhhhh!!!!

pulak dah...sementara menunggu tu ada 5 kali g toilet sebab muntah teruk..air masak pun xle masuk..2 hari dah xmkn pape sebnarnya..huhuh...ade dlm 6 orng sblm cik mah...

frust disitu..sptutnya bglah tau btul2 kan yg kena ikut giliran..ni bg masa appoiment tp xdpt pun masuk ikut masa tu...

dpt masuk dekat2 kol3 mcm tu klau xsilap...

alhamdulillah doktor mmg sngt2 baik..mmg ada baca review yg doktor mmg sngt baik n peramah...cerita2 n bagi details kat doktor..nama doktor DR NORLIDA...

lepas dh cerita2 doktor scan n bby seperti biasa masih bersujud..smyang zohor ye...hehehe...
doktor pujuk2 sikit bby pun pusing,...bila doktor nk tgok gender..xdpt..bby dok kepit kaki...malu lagilah tu bby ye..ish2...

so..dh set second appoiment hari sabtu 11 januari nnti..masa ni doktor suh bawa buku merah skali...

kejap je jumpa doktor xsmpai 15minit pun..tp puas hati sbb dokotr sngt baik...cuma masa tu jelah menunggu..klau sihat xdelah stress sngt..hehehe...


GMBAR IHSAN DARI GOOGLE..

minggu ni dah 32 weeks dah..alhamdulillah...skrng ni slalu rasa nyilu2 kat bawah tu...mungkin sbb kepala bby kat bawah n rambut bby kot...slalu je gelak2 n senyum sndiri bila terasa nyilu tu..pndai anak ummi nk gurau2 ngan ummi ye...

moga2 proses untuk bersalin nnti dipermudahkan..klau ikut cik mah dulu lahir 8 bulan lebih..maksudnya 32 weeks +++....ops....harap2 bby on time okay..ummi masih bz ngan tempahan..hehehe

TQ

PUAN MAH..

Thursday, 26 December 2013

Darah nifas...

selamat tgh hari cantik manis...lewat sikit update hr ni sbb ngah siapkan temphan tasbih...xla lagi nk bercuti pnjng dah..so cepat2 siapakn tempahan semua..ye lah..manalah tau bby nk kuar awal ke kan..hehhehe...

cik mah wat entry ni sbb sebgai rujukan cik mah n untuk cantik manis juga yg sama2 akan melahirkan bby nnti..insyaAllah...dulu2 mmg pernah belajar...tp bertahun dulu lah kan..mana lah nk ingt...xde ulang2 pun belajar ni...belajar yg berulang slalunya pasal darah haid je..so cik mah google n cari info..supaya cik mah lebih phm n le share ngan cantik manis....
      
yg ni yg cik mah amik dari google...dari Husna Hassan ( husna@telagabiru.net.my)

cik mah ringkaskan sikit..untuk memudahkan cik mah paham n ingt...
Definisi
Nifas dari segi bahasa berasal daripada perkataan “na fi sa” yang bermaksud melahirkan. Darah nifas dari segi etimologi ialah darah yang keluar dari rahim wanita sesudah bersalin.



amik dari google n edit2 sikit bg jelas...  

Tempoh Nifas
Menurut mazhab Syafi’i, darah nifas ialah darah yang keluar setelah melahirkan. Sekiranya bayi masih belum keluar kesemuanya, maka belum lagi dikatakan darah yang keluar ialah darah nifas tetapi dianggap darah penyakit. 

Oleh sebab itu, sekiranya wanita yang belum melahirkan tetapi amat sukar menunaikan ibadah solat disebabkan sakit melampau dan sebagainya, maka hendaklah dia melaksanakan solat sambil baring.
Ulama sepakat mengatakan bahawa tiada tempoh minimum bagi nifas, walaupun sekadar satu titik darah sahaja yang keluar atau sedetik, tetap dikira darah nifas. 
  •  Mazhab Syafi’i pula mengatakan bahawa tempoh maksimum adalah 60 hari. Pendapat ini berdasarkan pengalaman dan pengamatan Imam Syafi’i yang mendapati terdapat wanita yang mengalami nifas sehingga menjangkau 60 hari. Hadis Ummu Salamah pula menunjukkan tempoh kebiasaan nifas bagi wanita, bukan tempoh maksimum.
Oleh sebab itu, mengikut pendapat mazhab Syafi’i, wanita yang masih keluar haid selepas hari ke-40 hingga hari ke-60, itu adalah nifas. Namun sekiranya ada darah yang keluar selepas 60, maka itu adalah darah penyakit (istihadah) dan wajib bagi wanita tersebut mandi dan mengerjakan ibadat seperti biasa.
Anas r.a. pula berkata: “Rasulullah telah memberikan waktu bagi wanita yang sedang nifas selama 40 hari kecuali jika wanita tersebut melihat dia telah suci sebelum waktu itu.” (Riwayat Ibn Majah)
Bersalin Caesar
 Dalam kes seperti ini, al-Lajnah al-Da’imah li al-Buhuth al-Ilmiyyah wa al-Ifta’ menyatakan bahawa hukum bagi wanita yang bersalin dengan kaedah Caesar adalah sama dengan wanita yang keluar nifas selepas bersalin normal. Apabila ada darah keluar, maka hendaklah ia meninggalkan solat dan puasa. Sebaliknya andainya tiada darah yang keluar, maka hendaklah ia mandi, mengerjakan solat dan berpuasa seperti biasa. (Fatawa al-Mar’ah al-Muslimah)
Keguguran
Bagi wanita yang keguguran, jika bayi yang dikandungnya telah cukup sifatnya, darah yang keluar itu adalah darah nifas. Namun sebaliknya, jika janin masih dalam keadaan segumpal darah atau daging, maka darah yang keluar itu hanyalah darah haid.
Darah yang Keluar sebelum melahirkan
Sekiranya ada darah yang keluar sebelum melahirkan, menurut al-Lajnah al-Da’imah li al-Buhuth al-Ilmiyyah wa al-Ifta’, sekiranya darah yang keluar tidak diikuti oleh rasa sakit akibat kontraksi, maka darah tersebut bukan darah haid. Oleh sebab itu, ibadah sepatutnya diteruskan seperti biasa. Namun sekiranya darah yang keluar diikuti oleh kontraksi yang menyebabkan rasa sakit hampir melahirkan, maka darah itu darah nifas. (Fatawa al-Mar’ah al-Muslimah)
Keadaan-keadaan Nifas
  • 1. Wanita yang mengalami nifas kurang daripada tempoh 60 hari (mengikut mazhab Syafi’i) dikira nifas. Apabila didapati darah telah berhenti sebelum 60 hari, maka janganlah tergesa-gesa mandi melainkan telah pasti tiada darah yang keluar.
  • 2. Wanita yang mengalami nifas lebih daripada 60 hari secara terus-menerus. Maka dalam tempoh 60 hari itu dikira nifas. Darah yang keluar selepas 60 hari itu merupakan darah penyakit (istihadah).
  • 3. Darah nifas terputus-putus. Keadaan ini dialami oleh sesetengah wanita yang mengalami nifas untuk beberapa hari, berhenti beberapa hari dan kembali keluar dari lagi kemudiannya. Oleh itu, sekiranya darah yang keluar itu dalam tempoh 60 hari, maka darah yang keluar setelah berhenti seketika itu tetap darah nifas.

cara-cara mandi nifas

Cara-cara mandi adalah sama dengan mandi wajib setelah haid yang sedia maklum dalam kalangan wanita. Cuma yang membezakan adalah niat, atau boleh juga berniat dengan niat yang umum iaitu mengangkat hadas besar.
Hukum-hukum bagi wanita yang 

berada dalam keadaan nifas.
Hukum wanita yang dalam keadaan nifas adalah sama seperti wanita yang berada dalam keadaan haid.
Suami tidak boleh menggauli isterinya selama mana isteri masih dalam nifas. Namun bagi suami yang tetap menggauli isterinya dalam tempoh itu, tiada kafarah dikenakan.

sumber: SOLUSI

TQ

PUAN MAH






Tuesday, 24 December 2013

mama nk ni boleh???

selamat pagi cantik manis...yeah...hari ni en suami half day...esok cuti...nk p shopping beg ummi...mengidam pulak dah nk beli beg...hahahha...layankan je lah kan...ni sbnarnya lama dah teringin nk makan...tp nya malu pulak nk ckp kat mama...+ xmo susahkan mama...asyik mama je yg jadi mangsa melayan kerenah cucu yg xkuar lagi ni...hahahaha...salahkan bby pulak..padahal umminya yg nk makan kan..hehehe

rentetan dari cerita ini...

n al kisahnya terlupa yg nk wat masa belah en suami pulut kuning...so simpanlah keinginan nk makan tu...hahaha...amik ha..berapa lama menyimpan mengidam ni...

last2..hari jumaat lepas mama wat juga..sbbnya...sepupu cik mah yg 10 tahun tu bersunat...so setelah selesai n semua berjalan lancar pakusu suh mama masakkan pulut kuning n rendang ayam....

sambil tu menumpang skali sbbnya bersyukur sbb cik mah dah selamat mengandung selama hmpir 8 bulan ni...syukur sngt....

so..pagi2 lagi mama dah siap2 bungkuskan untuk ayah..pakusu n en suami bawa p opis..n bg juga kat jiran2....

sblm makan je sikit2 kena tnya mama..mama ni boleh mkn x???

mama yg ni boleh makan x??

semuanya kena tnyer..hahaha...mcm budak kecik pun iye juga..mklumlah baru first time preggy ank pertma kan..hehehe

cik mah...mestilah pagi2 lagi dah makan...tp xmkn bnyk pun..sbb mkn nk bnyk kali..rendang ayam tu feveret tu... n tu adalah lauk pertama yg cik mah belajar dari mama...belajar smbil mata tertup..gara2 mama ade keje tetiba..padahal semua ayam dah ready nk masak...so..alhamdulillah percubaan pertama berjaya 5 thun lalu...huyoooo....



ni masa mula2 nk mkn...dah mkn..alamak termakan smpai 4 ketul ayam pulak..hahaha...bby skrng ni kuat makan pulak...mlm2 asyik minta umminya mkn je...ish2...gemuklah ummi...

cantik manis suka x makan pulut kuning ni???
slalu makan ngan apa lagi ek selain rendang ayam mcm cik mah???

alhamdulillah tertunai mengidam nk mkn pulut kuning sekian lama...hehehe...sekrang ni pinggang asyik sakit je...mcm sakit nk period ada juga...tp xla teruk sngt2...k bby nk bg hint dah ek bby nk kuar ek???

ops....tetiba berdebar2 pulak dah...

TQ

PUAN MAH...

Monday, 23 December 2013

Hadiah sterilizer & warmer...

Selamat pagi cantik manis semua....sorry lah lama xupdate....bz + xberapa nk sihat...huhuhu...cik mah akan story2 sikit2 ek...insyaAllah nk share semua ngan cantik manis klau boleh....

hari ni cik mah nk share yg dh lama dah jnji nk share...masa bulan 10 hari tu ada g expo baby...ni cerita sikit je ek...kiranya ni hadiah dari mama cik mah pulak untuk baby..

masa expo tu mmg mcm2 beli...terus lengkap rasanya keperluan bby...alhamdulillah...g skali je...  
+ mmg mls nk g bnyk kali pun....so...sambil2 membeli bnda2 yg lain....mama dok tnya ape bnda yg besar2 tu jual n mcm ade promo je....

oooo...smngtlah bgtau mama yg tu steriliser n warmer untuk botol susu baby n untuk cairkan susu baby yg dah dibekukan...

sambil2 tu dok membelek breastpump yg berkenan....ade promo gak...tu yg mmg nk beli tu....tu nnti kisah breastpump cik mah cerita ek....harapalah dapat bersabar ngan mommy to be sorang ni yg agak lmbt pulak nk update...hehehe...

mama pun tanya berapa harga untuk dua2 tu....cik mah smngtlah tnya kat jurujual tu...die kata untuk promo dua bnda tu RM150....wah...!!!!

teruja btul...ada streliser n warmer yg boleh guna kat kereta n rumah....bgtau mama harga tu....

then....yg bestnya....mama cik mah belikan untuk baby..
.mama kata tu sebagai hadiah pertma mak tok untuk baby....

YEAHHHH....seronoknyer....so...mama belikan...jenama autumz.....

alhamdulillah...mmg yg ni bukan dlm list...sbb xla penting sngt2 kan...tp mmg bguslah juga klau adakan...so...untuk testing...gunakan dulu untuk anak kakak cik mah...zafran....yeah,,,,seronoknyer...

bby lum kuar lagi dah dpt mcm2 dr mak toknyer...

pada cantik manis yg nk cari streliser n warmer ni...bolehlah g expo bby,.,sbbnya masa expo ni harga mmg jauh lebih murah...cik mah tau lebih murah sbb cik mah dah usha yg online punya n majalah2 yg berkaitan....harga beza antara RM20-40 juga tau,....so alhamdulillah..alang2 dh g expo..lengkap semuanya....klau ikutkan mmg save dlm RM100 KE RM200 juga tau....

apa-apa pun belilah mengikut keperluan n bdget ye cantik manis...sbb bnyk lagi yg penting2 untuk bby...


nk tunjuk sikitlah gmbar streliser n warmer yg mak tok belikan untuk bby...amik gmbr dr google je...hehehe




sm sebiji ngan cik mah punyer...


FUNGSI WARMER: 
untuk menghangatkan susu yg telah sejuk...yg cik mah tau dari pembacaan kat note warmer tu...warmer ni bukan nk cairkan susu yg keras tu tau..yg kuar dr deep frezer tu....kn kuarkan dulu dari deepo frezer atau peti ais...then biakan susu tu cair..then bila bby nk minum baru panaskan...cara2 nk pkai semua ada kat note warmer yg dibeli...t insyaAllah bila ade bby...cik mah cuba rajin2 share pasal warmer ni ek...

FUNGSI STERILIZER:
Digunakan untuk mensteril botol susu dan peralatan makan yang digunakan baby...contohnyer botol susu lah terutamanya kan... klau xde ni pun xpe je sbnarnya...cuma sterilizer ni menyenangkan kerja n cepat...  cara lain adalah dengan merebus peralatan makannya n botol susu dengan air mendidih.yg ni selalu tgok mama cik mah wat sbelum adanya sterilizer ni...lama juga mama amik masa nk merebus n mencuci botol2 susu ni...rajin mama cik mah...demi cucu2 tersayang...hehehe...

harap2 dptlah bg serba sedikit info untuk cantik manis semua...klau ada yg slah info le r gtau cik mah...cik mah pun baru2 je blaja bab2 barang2 bby ni...hehehe..

TQ MAK TOK BELIKAN HADIAH INI UNTUK BABY...

TQ

PUAN MAH

Friday, 20 December 2013

mari membasuh!!!!

selamat pagi cantik manis....hari ni dah jumaat dah...huhuhu....disember dekat dah nk melabuhkan tirai....bnyk nk share...cumanya xsempat..ngan laptop adik cik mah wat hal..lagilah terbantut nk sharenya...

sementara ada masa cepat2 taip entry...simpan kat draft dulu pun jadilah...heheheh...ni baru dpt publish...

oh ye...samalah mcm mommy to be yg lain...mestilah kita2 ni excited nk basuh bj untuk bakal anak kita kan...hehehe....smngt tau awal2 ummi dah beli sabun khas....khas okey...ahahha...pastu siap smngt ajak abah p cari soflan lagi nk bg wangi semerbak bj baby...

al kisahnya...bukan ummi yg basuh....ops!!!!

malas ek ummi ni...mak tok yg basuhkan....ummi ni mmg sngtlah payah nk masuk dapur tu...yg mana mesin basuh kat dapur...hahaha....

xboleh nk berlalma2 di dapur tu...dtg semacam je karang...peninglah...lenguh kaki lah...ish2....

so...ummi tukang kumpul bj baby je n masuk dlm bakul yg ummi dah beli kan untuk baby...alamak...xmuat bakul lah...bj ank ummi bnyk dah rupanya......

ni sabun yg ummi beli...soflan xdelah ek gmbar...soflan pink tu..beli kat giant....


ni cik mah beli masa g kali kedua kat baby outlet sunway tu...dapat diskaun lagi RM2...so jadi RM15...mama kata ni berbulan2 pun le bertahan...silap2 setahun...huyoooo...jimat ni..hehehhe


tadaa.....stoking n sarung tgn ank ummi n abah....bnyk sebenarnya...tp sbb murah kan...so grab je lah...nmpk x biru je lebih...sbbnya ikut nafsu umminyalah..hahaha....ni sidai kat bakul je..sbbnya cik mah beli penyangkut xcukup...lagi pun kecik2 kan..payah nk sangkut...longgok je.letak bawah kipas...dh ade soflan...mmg konferm wangi dah...hehehe


hahahha...tgok perangai ummi to be ni...kejenya sibuk amik gmbar...sidai pun mak tok yg sidai....syg btol mak tok kat kamu bby...tu yg gantung tu..lampin baby...topi...n sapu tgn yg sngt comel...geramnya....


tadaaaa...yg ni pulak gantung kat dlm rumah juga..sbb nk hujan sbnarnya...tempat penyidai ni mmg sngt2lah berguna...abaikan almari buku belakang tu ek yg dah smakin serabut....tok ayah kamu yg suka serabutkan..hahahah...

sekarang ni baju baby lagi bertambah sbbnya nenek aka mak mertua cik mah belikan lagi...amboi2....n dapat hadiah dr kawan2 cik mah...makanya..kn kumpul lagi untuk second trip pulak nk membasuh...wah2....habis dah rak tasbih ummi kena beralih simpan barang baby...maklumlah dok umah mama lagi kan..ruangnya terhad...so ummi dah bungkus2 bj ummi yg xberapa nk muat...klaulah muat blik br kuarkan sml dari bawah katil...hahahha....klau x...sedekahkan pada adik sepupulah jawabnya...

mommy to be yg lain dah basuh bj lum????

ni gara2 basuh awal sbbnya abah to be tu nmpk gayanya mcm nebes je...hahaha...siap suruh packing brng bby dah dlm beg yg abah to be belikan hasil kemenangan tu...hahhaa....umminya ni pulak bz nk siapkan tempahan tasbih...so...kena curi2 masa...yg nk menjahit kat entry ni pun blum menyempat....huhuhu....sbar je lah ha....

TQ 

PUAN MAH

Tuesday, 17 December 2013

Yang membuatkan lebih menarik....


selamat pagi cantik manis semua....sihat??? alhamdulillah....cik mah sihat...tu yg boleh update tu...ni cerita lama dah....barulah sempat juga nk share....aduhai ketinggalan betullah....

okey...sbnarnya xreti dah nk tulis tajuk apa...so bolehlah ek...yg membuatkan lebih menarik tu...hehehe...yg membuatkan lebih menarik tu adalah kerana PROPS...

sekarang ni mmg trend ada guestbook n photobooth kan....so...yg kena ada mestilah props kan....

sbnarnya ni tugas kak sepupu cik mah...tp kak sepupu cik mah xsempat nk wat untuk majlis anak paklang...yg cik mah watkan bunga penanggah tu..le tgok sini ek...

so...cik mah dengan semngtnya le r tolong watkan sbbnya..kebetulan tgok sarah ade post pasal props yg die guna untuk wedding die....so...cik mah download ....cantik manis yg nk download tgok sini ek...

yg ni pulak yg cik mah wat....



yg ni pulak cik mah pkai batang aiskrim warna2...nmpk menarik pulak n tebal sikit pegang....ni pun lebihan juga yg hari tu mjlis cik mah...

cik mah wat guna print atas kertas A4 biasa je..pastu cik mah lekatkan atas kad board yg keras sikit...RM3 je kadboard tu..print free je kat printer adik..hehehe...kadboard tu xhbis pkai pun...ade bnyk lagi...



yg ni cik mah pkai lidi biasa je...ni semua ada lebih2 dari DIY masa kahwin hari tu,...hehehe...lama kan peram...

yg ni pulak gmbar masa hari kejadian...

amik dari insta adik2 sedara cik mah n dari IPAD cik mah,....





so..selamat MENDIY ye untuk cantik manis semua....kenalah rajin2 klau nk sesuatu yg menarik...xsusah pun nk wat ni....kena ade kerajinan je...hehehe....so gud luck ye semua...

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 10 December 2013

Mengagumi kebesaran Allah pd 26 minggu...

selamat pagi cantik manis...hari ni nk share cerita hasil detail check up kat klinik ajwa...sebelum ni pernah lah survey2 nk wat details scan untuk baby...tp last2 mcm xtau nk wat kat mana..hahaha...

last2 lepas baca entry dari mommy to be juga imah...baca sini ek...cik mah terus berminat nk wat details scan kat klinik ajwa juga..alang2 dah nk g klang masa tu...so singgah lah skali kat shah alam kan...

alhamdulillah....lepas baca entry imah..terus je call en suami minta kebenaran n cerita2...pastu en suami setuju n call terus booking..alhamdulillah rezeki anak ummi....

details scan ni boleh wat sampai weeks 26 je..masuk week 27 dah xboleh dah...nasib masa tu betul2 weeks 26....syukur sngt...

malam sebelum g dah ckp2 ngan anak ummi...suh tunjuk gender...almaklumlah...dah nk masuk 7 bulan pun xtau lagi gender masa tu..hahaha...anak ummi ni permalu agaknya kan...

appoiment ngan doktor pukul 12tgh hari...smpai je dftar..n kejap je lepas tu boleh dah masuk untuk scan...

wah...bilik scan sngt2lah selesa ye...suh..semestinya ajak en suami masuk skali untuk sama2 tgok bby wat pe kat dlm rahim ummi ni..hehehe...

masa mula2 je doktor dtg n start nk scan...wah...first time ummi tgok anak ummi ngah bersujud...smbhyang ape tu syg ummi kol 12 tgh hari ni..heheh...awal lagi tu nk zohor..hahaha...pastu...doktor dok pujuk2 suh bby pusng..mmg sngt2 baik doktor pujuk anak ummi...tp anak ummi xmo juga...

anak ummi dok tonyoh2 muka anak ummi kat uri belah kiri rahim...so...doktor xdpt nk tunjuk ummi muka anak ummi...

bila doktor tunjuk je jantung anak ummi...SUBHANAALLAH....ummi kagum sngt ngan kebesaran Allah...mmg jelas nmpk jantung anak ummi berdengup n ade 4 chamber tu...sngt2 kagum ummi rasa...dari jantung..doktor tunjuk perut...buah pinggang...otak...alhamdulillah semuanya sihat walafiat...doktor ckp tulang belakang anak ummi cantik...eh mestilah kan...ummi rajin minum susu..hahahah...

sambil2 doktor dok pujuk anak ummi nk tgok bahagian muka pulak..anak ummi boleh pulak main2 ngan doktor....masa tu doktor pujuk2 xmo pusing..last2 ummi yg kena mengiring..pastu...anak ummi angkat tgn tutup telinga...

gelak doktor...ummi...n abah....amboi2..marah ye doktor bising2 kejut anak ummi ...

last2 anak ummi mengalah juga...itupun pusing sikit je...nmpklah telinga yg comel tu ngan hidung...tp mulut xnmpk...baby tutp ngan tgn pulak..

last2 doktor wat 3D juga sbb nk tgok mulut anak ummi....tetiba je anak ummi cebik kat doktor...

skali lagi semuanya gelakkan anak ummi..pandai ek main acah2...

so..dapatlah ummi sekeping gmbar 3D muka anak ummi walaupun ummi wat 2D detail scan..tq doktor..tp doktor xprint pun...t ummi yg print...

GENDER????

doktor tanya dah tau ke gender???of course lah belum kan..huhu..

doktor punyalah pujuk...alhamdulillah..akhirnya anak ummi tunjuk juga...jelas...pndai pulak ek dok buka kaki tu...nmpk tulang peha skali..jelas...SUBHANAALLAH...mmg bersyukur sngt bby sihat...

gender..walaupun dah rasanya konferm..tp ummi xde pun nk tambah2 bj lagi..so bby kena pkai bj BIRU yg bnyk ummi dah beli..ahahahha...

Girl ke BOY???aunty2 sabar ye....ummi still berdebar...sbbnya nama xpilih lagi..hahaha...so..harap2 anak ummi bersabar smpailah 9 bulan baru kuar..ummi bz btul + bnyk nama yg ummi nk pilih..abah suh senarai pendekkan pun xsempat..ahhaha....

okey...smbil tu cik mah share sikit gmbar scan hari tu...



sesungguhnya...pasti akan mengalir air mata apabila kita sbgai bakal ibu ni melihat anak kita yg sngt sihat dan aktif...jantung yg berndegup sama seperti jantung kita berada dlm diri kita...
MASYAALLAH..mmg besar kekuasaan Allah...Terima kasih atas peluang ini YA ALLAH...

TQ

PUAN MAH





Monday, 9 December 2013

15 tips....

selamat pagi cantik manis...wahhh..awal2 lagi pagi ni cik mah dah post entry...smngt ha....bukan ape...tip untuk monday blues...jom2..

15 Tips Tangani Monday Blues

1. Tidur lebih awal pada malam Ahad dan elakkan aktiviti luar pada malam itu. 
Sebaik-baiknya pilih hari Sabtu untuk keluar bersama keluarga. 

2. Lakukan persiapan untuk keesokan hari lebih awal (bukan pada waktu pagi Isnin ya!)

3. Bertenang dan tarik nafas setiap kali bangun pagi. Jangan lupa berdoa selepas solat subuh agar diberi kekuatan dan semangat untuk menempuh kehidupan hari ini.


4. Bersenam setiap pagi sememangnya diketahui akan manfaatnya untuk kesihatan tubuh.

5. Rancang perjalanan anda setiap hari. Keluar lebih awal untuk ke tempat kerja.

6. Sebelum keluar rumah, jangan lupa berniat di dalam hati. Mulakan dengan Bismillah...dan lebih utama niatkan dalam hati apa yang kita lakukan adalah kerana Allah.

7. Jika timbul rasa malas, bosan dan tidak bersemangat, cepat-cepat sedarkan diri anda. Buka minda dan hati.

8. Hayati keindahan alam mampu mengundang ketenangan. Hirup udara segar di pagi hari dan bersyukurlah masih dipanjangkan usia dan mengagumi ciptaan-Nya.

9. Mulakan sarapan di pagi Isnin dengan secawan kopi atau teh panas.

10. Bayangkan perkara-perkara positif di tempat kerja pada malam Ahad. Jangan bertangguh kerja dan jika berlaku kesilapan, jangan rasa takut kerana manusia belajar menerusi kesilapan.

11. Kemaskan ruang kerja pada hari Jumaat sebelum pulang dari kerja bagi memastikan mood dalam keadaan baik pada pagi Isnin.

12. Fikirkan idea-idea kreatif yang boleh aplikasi di tempat kerja esok hari. Jika sukses, jangan lupa ucap tahniah untuk diri sendiri ya!

13. Dari segi penampilan diri, boleh ubah suai asalkan masih kelihatan sopan dan anggun.

14. Amalkan gaya hidup sihat iaitu pemakanan dan diet yang betul, bersenam secara konsisten dan sentiasa berfikiran positif.

15. Mulakan hari anda dengan senyuman kerana senyuman itu satu sedekah.

semoga xde dah ek monday2 blues..smoga kita sama2 bersemngat untuk permulaan setiap minggu...

tips ni cik mah amik dari



Thursday, 5 December 2013

Dah masuk trimester 3...

selamat pagi...alhamdulillah...dah seminggu dah masuk triester ketiga...iaitu..fasa trimester yg terakhir...insyaAllah...

so....mestilah nk share cerita second trimester kan....

alhamdulillah...btul2 melepasi trimester 1 hari tu..terus hilang segala alahan nk muntah2...pening n segala xlalu makan....perghhhh....dugaan yg hebat tp sngt2 menyeronokkan bila ingt balik...

tersenyum sendiri teringt abah to be yg sentiasa melayan kerenah ummi ni ha...

yg tetiba pulak jadi bila masuk je trimester 2 adalah...wahhh...tetiba je bgn pagi masa kat kg raya haji hari tu...perghhhh....sakit area2 kat pinggul n pinggang tu...mmg xle nk baring lurus..kena senget...kalau baring terlentang terus..konferm payah giler nk bgn n sakitnya rasa mcm tulang belulang area pinggul ni berlaga2...mcm xcukup gris je..hahahah...

pastu pulak...bby suka sngt2lah menempek kat belah kiri bahagian bawah...mmg kalau dah duduk tu nk bgn...YAALLAH...sakit sngt2lah...mmg smpai ke tapak kaki sakit.,.xle nk pijak pun..kena tenangkan n pujuk2 bby baru le bgn..huhu

alhamdulillah juga..masuk trimester kedua ni..mmg berselera makan...syukur...yelah kan..masa trimester 1 pertama mmg xle nk masuk pape makanan pun...
semuanya xlalu..yg lalu milo + biskut je....

trimester kedua juga xde dah mengidam2 lagi...rasa nk makan je ada...tp xde dalah sampai nk nagis2 klau xdpt..hahahha...malu pulak rasa sikit2 nk nangis klau xdpt...
trimester kedua ni mmg sngt suka mkn western...

BURGER + CHICKEN CHOP tu wajib....asal xtau nk makan ape...mesti suh abah to be belikan BURGER...xle yg biasa ek..mesti nk yg special punyer...wah2...rasenyer dekat 15 kali juga makan...tiap2 minggu wajib makan burger...bukan burger MCD...baby xsuka fastfood...hahaha...bby nk burger tepi jalan kat petronas je kat rumah...sedapnyer...nyum2...service pulak cepat..mmg bestlah kan...

CHICKEN CHOP pulak kalau makan sure makan sampai habis licin punyer....sedap btul..mula2 tu takut juga..ye lah black papper kan...tp alhamdulillah...minta kurangkan sosnya...mkn pkai sos cili je..hahaha...tu pun selera...

oh ye...kepelikan yg mmg xpernah sedar pun...dah beberapa kali baru perasan..ntah ape kenalah ngan ummi ni...ade ke bila nk mandi je kan...mestilah nk sabun muka kan,...mestilah tersalah..terambik syampu rambut sabun muka..pastu sabun badan p syampu rambut...huhuhu...bukan sekali ni..berkali2....dah habis sabun dah tu kadang2 baru perasan..eh kenapa bdan ni bau syampu????

hahahhaa....pelik benarlah kan...ke ummi yg berangan ek masa mandi..ntahlah...

yg best pulak...eh best ke???
abah to be pulak yg alahan sepanjang trimester 2 hari tu...
asal makan je mesti abah to be tu nk muntah..loya2 lah...pastu mesti xlarat...sampai muntah2 lepas makan..smalah mcm cik mah masa trimester1 hari tu...ala2...ciannyer abah....kurus jugakalah kejap..kejap je ok...ahhaha..

orang kata klau abah to be yg alah2 masa wife pregnant insyaALLAH dapat anak gegirl...eh ye ke????sepanjang yg tgok..mmg btul tu..sepupu cik mah 2 kali alah2 masa wife die pregnant...skali kuar mmg dua2 perempuan...dari 100kg sepupu cik mah tu jadi 70kg je...oh...ayah amanilah tu...

rezeki baby pulak mencurah2..alhamdulillah...dengan kesihatan yg alhamdulillah...cik mah dapat menyiapkan tempahan tasbih n lain2..syukur sngt...dapatlah beli barang2 bby untuk persiapan bby tau...mesti bby sukakan....sbb tu baby xmeragam dah...mmg baik anak ummi n abah ni lah....pndai ye...hari tu mama en suami yg belikan baju untuk bby...nnti cik mah story pulak yg mama cik mah bg hadiah untuk bby pulak ek...syukur sngt2...

yg last skali..yg cik mah ingtlah ek..sepanjang trimester 2 hari tu..
mmg sngtlah suka berjalan...hahaha...mmg dengan kuatnyer n semngtnya berjalan2...lebih2 lagi klau tujuaannya nk cari barang2 bby..mmg terlupa penatlah n sakit kaki...slalu klau kuar ngan en suami n adik cik mah...tinggal belakanglah jawabnya mereka berdua...hahahha...pastu..blik mulalah..cr en suami mlm2 suh urutkan kaki yg lenguh segala...hahaha...mcm2 ek kerenah...



alhamdulillah...boleh kata trimester 2 ni mmg sngt2 seronok n hepy je walaupun kadang2 tu sakit pinggul susah nk bgn...tp mmg 200% jauh lebih bertenaga dari trimester 1 hari tu.,...syukur sngt2...
TERIMA KASIH ALLAH atas kurnian ini,...

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 4 December 2013

bunga penanggah anak paklang...


selamat pagi!!!!!chakkkkk....semoga semunya sihat....

hari ni lebih bersemngt nk siapkan beberapa order lagi sebelum nk stopkan order wat sementara kerana memberi laluan pada anak ummi yg bakal lahir...hehehe....so sapa2 nk order..cepat2..insyaAllah hrga untuk cantik manis blog sentiasa yg promo punya...hehehe..

sebelum baca entry ni kena baca entry ni dulu ye....

sepeti yg dijanjikan...ni yg real situation punya cik mah bg gmbar....

ni masa nk siap dah tag2 untuk bunga penanggah anak paklang version paper wheel tu...





bg gmbar dekat punya untuk cantik manis...klau minat nk tempah le gtau cik mah ye..klau nk DIY pun le juga email cik mah...insyaAllah akan dibantu sedaya upaya ye...

suka juga ngan gabungan warna ni...nmpk mewah2 gitu..n untuk adik2 comel pulak yg ni...

tadaaaaa...


cik mah ...en suami n kembar sama tarikh lahir...


ni pulak mia..ank sepupu cik mah..tema kuning okey...mia ngan props skali...comel...


TQ

PUAN MAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...