Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 27 September 2013

'Mini Giveaway by Sfaezah'


selamat petang cantik manis....entry lewat petang sudah...terlupa nk post...tetiba ngah siapkan order teringat entry..hehehe...




Cara Penyertaan
  • Follow blog Me, Him & Life dan nyatakan anda follower yang ke berapa... (cik mah baru perasan yg cik mah xtekan butang follow selama ni..hehehe...so xterlambat lagi follower ke 121...)
  • Buat simple entri yang bertajuk 'Mini Giveaway by Sfaezah'. (sudah berjaya buat)
  • Copy banner GA diatas dan backlink ke entri ni (sudah semestinya)
  • Nyatakan tempat percutian paling best yang korang pernah pergi setakat ni. (Tak kisah local atau oversea. Maybe korang pergi tempat dekat je, tapi kenangan dan orang yang ada masa tu membuatkan percutian tu best!)  (akan dikarang sebentar lagi..)
  • Letakkan sekeping gambar terbaik korang semasa percutian tersebut. (alamak..dah 2 2 keping..okeylah ek..)
  • Tinggalkan link entri GA korang di ruang komen entri ni. 
  • Tag 3 rakan dan pastikan mereka tahu mereka telah di 'tag'.



tempat percutian paling best yg cik mah pernah g n pergi dengan banyak kalinya adalah....

MELAKA!!!!

rasanya ramai yg pilih melaka kan..mmg bnyk tempat2 menarik kat melaka...cik mah mmg pantang ajak g melaka..insyaAllah nk ikut punyer...xpernah jemu...

pilih tempat honeymoon pun kat melaka...dari pagi smpai mlm berhoneymoon..hehehhe...

antara tempat2 yg menarik dekat melaka jonker walk waktu mlmnya...river cruise...menara taming sari...mahkota prade...taman2 sekitar bndar melaka..yg ade keretapi n kapal terbang..situ juga ade pokok melaka tau..jgn xtau pulak..then ade 3 muzium untuk dilawati sekitar bndar melaka...bayaran masuk sngt2 berpatutan...yg pling best pulak...cendol dekat tepi sungai..dekat dengan bngunan merah...wahhhh..sedapnya..dekat bngunan merah juga boleh shopping...mmg bnyk cenderahati boleh dpt kat situ...selain tu...jgn lepaskan peluang naik beca...pilihan nk naik beca pulak..mak ai..bnyk...konferm rambang mata...g juga ye ke kampung morten...situ kampung terbersih kat melaka..mmg cantik2...

Klau nk cerita tempat menarik kat melaka ni mmg xhabis...so kn pergi n rasailah sendiri pasti akan lebih best n bnyk kenangan....


luper plak..baba2 shopping pun best juga tau....mmg bnyk sngtlah kedai..n rata2 boleh tawar menawar...bolehlah beli sebagai cenderahati nnti...


meh tgok gmbar cik mah pulak masa dekat melaka ye....




masa ni pengantin baru lagi tau..hehehhe....gmbar masa dekat menara taming sari...kubu2 sekitar bndar melaka....muzium2 kat situ juga...


ni beca pilihan cik mah..nk yg warna pink gitu..puas mencari tau...hahahha....suka sngt2...then gmbar masa mkn cendol pulut n cendol jagung....n gmbar masa dekat A FAMOSA...

klau g berdua..xle malu2 tau minta tolong orng sekeliling tolong amikkan gmbar...

walaupun dekat je ngan kl...tp kenangan masa yg diluangkan bersama dengan yg tersayang itu yg terpenting skali kan...

cik mah tag...


jom sama2 kita join...

TQ

PUAN MAH


Wednesday, 25 September 2013

Veil cintaku....

selamat pagi cantik manis...tgh sarapan ke???bgus2...amalan hidup yg sihat...jom sama2 sarapan..lepas en suami g keje sambung sarapan lagi...hehehe..amboi..mkn je kejenya...

hari ni just nk share2 veil untuk B2B yg cik mah wat kan...wat pertama kalinya...sbnarnya xkonfident sngt nk wat...tp xsmpai hati xwat pulak...so.cik mah gagahkan diri nk siapkan..alhamdulillah amik masa 2 hari je nk siapkan..syukur sngt..maklumlah mak buyong...wat sejam..peningnya 2 jam..hahahha..melayankan ajelah...

veil warna krim n pearl + manik customer xkisah warna ape2 pun..then cik mah mathcingkan ngan bj die punya beads warna coklat gold katanya....


ni dari pandangan dekat...xtau dah nk amik gmbar dari sudut mana...xprofesional langsungkan..ehhehe..tetiba suka sngt ngan veil yg dah siap....rase mcm lebih cantik dari yg cik mah punya..eh perasan je kan..


eh2..nmpk mcm warna putih pulak..belasahlah ek.pencahyaan yg xkena ni...veil pkai 1 meter je..then beli lace yg dekat bunga riben...lace tu yg agak mahal..beads semua okey je harga..siap dapat diskaun lagi..


nk bg full review xde pulak..yg ade ni je..yg tu kira tepi2 n sepanjnag veil cik mah bubuh pearl besar n pearl kecil + ade manik2 pnjng tu...gigih untuk menyiapkan...

klau ade yg berminat nk veil mcm cik mah n yg mcm ni...boleh je..tp al maklumlah ye kena tempah awal..klau x...xsempat mak buyong ni nk siapkan...at least sebulan awal ye...tu at least..lagi awal lagi bgus...


ni contoh side view untuk veil cik mah..pada yg berkenan nk sewa pun boleh..murah2 je...nk sewa sekali tudung2 pun boleh juga....

semoga dapat memberi inspirasi untuk B2B diluar sn..n pada yg bersemngt nk DIY semoga berjya...jgn putus asa ye cantik manis...

sebarang pertanyaan boleh whatsup cik mah 0146891789 atau email ke rahmah2287@yahoo.com

TQ

PUAN MAH

Monday, 23 September 2013

kertas kraft...

selamat pagi cantik manis...sekejap je dah isnin blik kan...kejap sngt rase...alhamdulillah semakin sihat...biasalah tu klau batuk2 n pening2 + sakit pinggang sikit..bby nk membesar...hehehhe...

hari ni nk share ngan cantik manis..kot2 ade yg berminat lagi nk order untuk wat kad kahwin mcm cik mah....

ramai juga yg add cik mah di FB n bertanya mengenai kad kahwin cik mah ..lebih2 lagi berkaitan kertas kraft tu...terima kasih sbb berminat n sudi bertnya...

alhamdulillah permintaan untuk kertas kraft sngt2 memberangsangkan...

untuk membantu  B2B...cik mah sanggupkan diri menjual kertas kraft ni...bg memudahkan B2B yg jauh2 untuk dptkan n sekaligus berjimat untuk kos kad kahwin...



520pcs kertas kraft untuk DIY kad kahwin selamat sampai ke kelantan...
tq eda hasnida


440pcs kertas kraft untuk DIY kad kahwin selamat sampai ke putrajaya...
tq cik nonie baizura...


200pcs kertas kraft untuk DIY kad kahwin selamat sampai ke gombak...tq lily...


440pcs kertas kraft untuk DIY kad kahwin selamat sampai ke perak...tq  iera..

ni antara yg cik mah ingt nk snap..hehehe...ade yg dah smpai pun pada tuannya..tp cik mah xteringt nk snap...sebagai penghargaan tempah dengan cik mah...cik mah akan hadiahkan tasbih cintaku sebagai kenangan...ade yg COD dekat rumah cik mah n ade juga  yg cik mah pos...

jutaan terima kasih pada mereka yg sudah order..pada yg nk order boleh add cik mah di FB kat sidebar atau pun like pages TASBIH CINTAKU... atau pun boleh email rahmah2287@yahoo.com atau whatsapp 0176626152 ye..

Jgn segan2 nk tnyer cik mah pape pun pasal DIY cik mah..insyaAllah sedaya upaya cik mah akan tolong...

tempek skali lagi hasil kad kahwin cik mah dari kertas kraft...


selamat mencuba pada yg berminat nk DIY...jgn lupa ye untuk berjimat cermat..

ni details untuk kertas...

saiz A4 atau separuh A4...

Berat kertas 175gsm...

1 paket ade 50pcs...

TQ

PUAN MAH

Friday, 20 September 2013

my baby & kids online shop....


selamat pagi...nmpk mcm konsisten x update blog...hahahhaa...poyo je kan...2 hari sekali..sabtu ahad..diam je..mnjalankan aktiviti hujung minggu...okeylah kan...ade juga yg nk dishare ngan cantik manis...kali ni...nk share tentang bisnes kakak cik mah...alhamdulillah semakin maju...wah...dah maju baru sibuk nk updatekan kat blog cik mah..ampun ye kakak...xsempat...ni dah upload..agak2 bakal ank buah dapat x sehelai 2 helai ke 3 bakul baju free????hahahahha

kakak cik mah berjinak2 ngan bisnes online barang2 baby..alhamdulilah permintaan yg memberangkan...semoga kakak semakin maju...

pada yg berminat nk usha2 barang baby bolehlah ke MY BABY & KIDS ONLINE SHOP..

mula2 ngan barang2 biasa je..tp sekarang..1 bilik kat rumah kakak dah jadi store penyimpanan...bnyk stok..so..insyaAllah anytime boleh dpat...nk pos boleh..COD pun boleh...

CHEAPER THAN MARKET PRICE...to kira mcm motto bisnes kakak..hehehe

jom tgok pulak ape yg ade ye...

mmg comel2 beg ni...bnyk design n kanak2 suka..


giraffe storage rack..rm135..heheh..amik dari fb kakak...


ni mmg famous kan sekarang...harga boleh tnyer kakak..kakak slalu bg diskaun tau..hahhaa


ni pulak selimut..rm20..mmg lembut...ade mcm2 warna...



Carters Bodysuit with 6 socks rm 30
saiz 9 mth

mcm2 lagi warna rasenyer ade..mmg bnyk pilihan...


RM 95 only
SEEBABY QQ1stroller

*Made from imported Material, safe for baby.
*Dimension (After Setup):Width 43cm x Length 44cm x Height 88cmDimension
* (Folded):Width 43cm x Length 63cm x Height 16cm
*A simple on the go travelling buggy for your kids!
*Suitable from 1-4 years old
*(max weight about 20kg)
*EXTREMELY Light Weight (about 3kg)and compact Fits into your luggage bag3-point harness
*SAFETY BELTAdjustable handle bar
*FRESH DESIGN Non reclineEASY CARRY, EASY FOLDING, EASY STOR

amik ha..copy sebijik dari fb kakak...hehehe..pnjng berjela penerangan...


ni mainan anak buah cik mah..ade pink n biru...girl ke boy mesti suka...

KIDS SCOOTER ALOY
ready stock rm 55 INCLUED POSTAGE
product details:
light and easy to carry
adjustable height
Wheel have llight flashing when spinning...!!!
Suitable for 3y-12y

bnyk lagi klau nk cerita...selebihnya bolehlah tgok kat pages fb kakak ye..yg tadi cik mah bg link...

sekarang ni bab model yg dari my baby & kids online shop...hahahha..anak buah cik mahlah modelnya..senng kakak..sekarang ni kakak ngah doakan cik mah dapat bby girl..sbb xde model bby girl lagi setakat ni..hehehhe


tadaaa...yg sit zafran duduk ni pun ade jual ye....mmg zafran suka sngt,...
Bean bag
rm 133 included postage
style 1:baring...ade mcm2 lagi style kalau xsilap..


ni pulak model baju..comel n cantik baju ni..lagi2 warna biru...zafran 9 bulan pun muat lagi..


asyik kacau ayah die bawa kete je..amik ha..untuk zafran..ade stereng kereta skali kakak belikan..puas hati mebelek kat seat belakang...sure dok diam punyer...

Electronic backseat driver
rm27
adjustble,cermin dpn,kiri ,kanan
setiap button ada bunyi
stereng boleh pusing
signal kirinkanan,
bunyi hon,
gear ,
lampu kelajuan,
bunyi kereta berjaln....vromm..
hehe...

so..pada yg berminat just nk beli online bolehlah ke fb kakak ke...jemput ye..jgn malu2...

entry khas tok kakak....

upah ade x????

hahahahha

TQ


PUAN MAH


Wednesday, 18 September 2013

cuba & amalkan....

selamat pagi...sihat???moga2 semuanya sihat n ceria selalu...hari ni rabu tanda kata...hehehhe...ewah...just nk share...slalu nmpk kat fb..mesti ramai yg dah tau juga...tp klau kat blog..bc lame sikit..slalu kat fb...gtu2 je...hehehe...



ade 9 perkara amalan sebelum tidur.insyaAllah klau kita amalkan akan mendapat tidur yg lebih berkualiti n bgn pada esoknya dengan sihat n lebih bersemangat kan...disarankan tidur lebih awal sbbnya elok untuk kesihatan..bdn dah seharian bkerja..so mlm adalah waktu untuk berehat kan...insyaAllah...semoga kita semua dapat amalkan...

TQ

PUAN MAH.

Monday, 16 September 2013

ummi ke baby ek????


selamat pagi cantik manis...selamat hari isnin...semngt hari ni sbb en suami cuti..yeah...hehehe...plan blum ade lagi...hehehe...sebelum g mana2 nk share citer sikitlah....sebelum ni ade jnji nk share bab2 cik mah mengidam nk makan sepanjng pregnant ni..ade yg btul2 mengidam n ade yg untuk penyedap tekak je yg xboleh nk makn..hehehe..sbnarnya ummi ke bby yg nk makan...

yg pertama skali ni...sebelum dpt tau pregant..sbnarnya dah pelik ngan diri sendiri...sbb suh en suami belikan nasi goreng daging merah...secara amnya..ewah...ayat...cik mah hanya mkn daging yg mama cik mah masak je...tp ni pelik g kedai nk makan minta nasi goreng daging merah...dari tu dah rase lain..kenapa ngan diri sendiri ni..rupanya2 pregnant..alhamdulillah...dah 4 bulan ni xmo pulak dah ngan nasi goreng daging merah..hehhee...mcm2lah kan...

gmbar dari google...boleh nmpk amik kat ne..sendiri xingt nk snap...

yg kedua pulak..bab2 makan coklat..mmg sngtlah gemar makn coklat...tp dulu kn cadbury...tetiba plak pregnant xsuka cadbury..ni juga adelah penyedap tekak yg loya sepnjg 3 bulan.KIT KAT.3 bulan mmg xlepas mkn ni...hehehebnyk btul en suami beli wat stok..tp xmkn sngt dah sekarng...2minggu sekali je mkn..sbb makteh ckp..xle mkn coklat selalu..t bby kuning...btul ke ek????xtaulah...orng tua2 ckp...

gmbar credit pada google ye...

ni bab umminya nangis2 mlm2 nk makan...aduhai...hahhaha...gedik sbnarnya...en suami g beli dah dekat kol 9.30mlm...kol 10 xblik2 lagi...then mesej ckp..xpelah kalau xde...bliklah dulu dah mlm..padahal area rumah ade 5 7ELEVEN..tp semua dah off n rosaklah...aduhai...

blik je en suami...cik mah sedih..sbb mmg xde,,konon2 mengharp ade..hahahha...giler ayat belet2..suh blik konon risau..bila xde nk nangis pulak...hahhaha...smpai ke malmnya nangis...bby girl ke ek???sikit2 nk majuk ngan abah..hahahahesok nyer dapat juga en suami belikan yg besar tau....SLURPEE....nyum2...


umminyer mkn xingt..mmg setiap kali dpt..luper diri..mkn xingt,.,ala xingt nk amik gmbar.,.sikit2 nk gmbar..sibuklah tu nk masuk blog..hahahha

ni pulak sbb pengaruh ngan iklan...ish..lain kali jgn tgok tv time iklan ye...hehehe...hajat hati nk CORNETTO...tp ayah cik mah kebetulan tgh hari tu kuar..pesanlah belikan...last2 ayah belikan aiskrim DRUMSTIK...eh betul ke eja..harap2lah..hahaha...xpelah..asalkan yg kon biskut..nyum2...sedapnyerlah...yg pasti kena coklat okey...hahhaa


sebelum2 ni xlah berapa minat pun nk makan kuih2 ni...mkn kuih feveret mama wat je..kuih seri muka n karipap...hahhaha...ni tetiba nk mkn PISANG GORENG..siap ckp ngan mama nk yg sedap punyer kat ne ek????

okey...siap2...mesej en suami ckp nk p beli pisang goreng..start kete ajak mama n 2 ank buah g cari..nasib mama tau tempat yg sedap...hahaha...beli smpai rm5 tu nk mkan..xsempat2...makn adelah RM3..cik mah je..hahahaha...nsiblah..tradisional anak ummi ni..pisang goreng murah sikit..jgn minta secret recipi dahlah...hahahhaa

semua gmbar2 credit pada google..jp lagi pun nk p cari lagi pisang goreng...suka btul minum petang sekarang...

yg terakhir pulak..xsemena2 kena muntah2 lagi..gara2 p umah nek sedara ens uami..ade air oren yg masam giler2..minum setenguk..terkejut n berhenti terus..en suami rilex je 2 gelas...hahahhaa...sensitif agaknya...mmg teruk sngtlah..dahlah masa tu kawan2 dtg rumah beraya..kesian kawan2..maaf sngt2...pagi tu terpikir..nk mkn ape ye bg ilang sakit muntah2 ni...nk sesuatu yg masam tp xmo asam..teringat pulak aiskrim TRAFFIC LIGHT mat kool....wahhhh...amik haa...demam2 boleh mkn aiskrim 3 batang skali...terus boleh bgun lepas tu..sedaplah pulak aiskrim ni..hahahahahha...ade2 je kan...mmg btul2 hilangkan rasa loya nk muntah...so..mknlah ape je yg boleh asalkan xmemudaratkan diri n bby ye...


jutaan terima kasih buat suami tersayang sebb xpernah sekali pun terlepas mencarikan ape yg bby idamkan..ops..bby ke ummi..hahhaa..sedaya upaya abah to be akan berusaha...alhamdulillah dikurniakan suami yg memahami...

yg terbaru mengidam nk makn nasi lemak daun pisang..ni gara2 ayah cik mah bw nasi lemak daun pisang dari pejabat...masa tu dah mlm..dpt mkn sikit je..takut sakit perut..ayah kata kawan ayah masak tgh hari..tp serik dah sakit perut...so mkn sikit je...akibatnya..nk lagi...nk lagi..mamalah yg kena watkan..hahaha..alhmdulillah dapat dah mkn..terima kasih mama ku saynag...syukur juga xde teringin nk mkn yg bukan2 atau buat yg bukan2...syukur sngt...



mommy to be yg lain pulak mcm ne???
korang teringin nk mkn ape pulak????

TQ

PUAN MAH



Thursday, 12 September 2013

sikit-sikit nangis....

 
selamat pagi cantik manis....walaupun raya dah hbis...tp tetiba teringat...xde kisah pape pun tentang raya cik mah...hahaha...raya di kampung en suami...disebabkan xsihat...then bj raya..pepagi raya baru nk gosok...sudahnya lmbat n berebut2 ngan sepupu2 lain...last2 mengalah...xsempat nk p semayang raya....huhuhu...en suami je sempat...sbb gosok kan bj die dulu je....

lepas en suami g smyg raya...die terus p kubur arwah atok ngan nenek n mak mertua...cik mah..tunggu je dulu dirumah...

siap2 bila en suami mesej nk p rumah neklong...en suami amik n p raya....

xde ape yg best pun...sbb xde geng pun...hahahha...semua sudah berumur n makcik2 je...

tp masa first day raya tu ialah first day untuk second trimester....alhamdulillah..bby bagi can kat ummi sebenarnya...beraya n makan2...
 
lepas tu g beberapa rumah lagi..blik penat rehat n tdo terus...xde pun amik gmbar raya...
 
mlm tu nangislah...hahahahhaha....
 
mudah btul nangis...adoi..nk manja2 je lebih...
 
puaslah seperti biasa...abah to be bersungguh2 puji ummi n baby..
 
cian abah...
 
wat anak ummi n abah...ummi bertuah n bby pun bertuah..sbb abah xpernah jemu melayan kerenah kita....
 
minggu kedua raya ade open office ...masa nilah baru dapat nk amik gmbar skali ngan bj raya n sebagai raya pertama suami isteri..ewahhh..nk juga kan...





cewahhh...ni masa nk pertengan 3 nk ke 4 bulan....bby bump sudah kelihatan..sekarang ni musykil juga..baru nk masuk 5 bulan..tp bby bump membesar ngan jayanya...wowww....semngt ummi ngan bby ye..hehehe
 
 
mmg sekarang ni masa2 mudah btul tersentuh hati ni..ade je lah yg dijadikan alasan ummi n bby nk merajuk ngan abah,.,.hahhaha...
 
tetiba kol 6.30ptg abah dah terpacak depan umah pun merajuk..sbbnya abah xmesej ummi masa abah nk blik...tu pun touching okey....ish2...
 
tp abah pndai tau pujuk....abah dah jadi semakin hebat bab pujuk memujuk ni...hehehe...
 
cik mah sudah semakin sihat n berjaya menyiapkan order2 tasbih,..alhamdulillah...
 
Semoga bby semakin sihat ....
 
TQ
 
PUAN MAH
 


Friday, 6 September 2013

Pahala berterusan...

selamat pagi...salam jumaat yg indah...alhamdulillah...dah masuk september kan...xlama je lagi nk melabuhkan tirai 2013 dah....tahun yg paling mencabar....

tahun yg mencabar sebagai seorang isteri & bakal ummi...ewahhh....doakan ye...insyaAllah...

pagi2 ni sebelum siap2 nk wat keje n melayan anak buah sambil2 tu...nk kongsi ngan cantik manis...daripada bia blog kosong xberupdate...kira ade juga yg berguna nk disharekan..harap2 berguna untuk kita semua...



pahala yg berterusan datangnya daripada amalan kita semasa kita hidup didunia ini...

yg pertama ...memberi sedekah....walaupun mungkin rm1 atau pun mungkin syiling2 je yg kita bg...tp tu semua dikira sedekah...bukan sedekah duit je..sedekah harta benda juga...dikira bersedekah...pada siapa kita nk bersedekah terpulanglah...tp jangan pulak smpai menunjuk2 yg kita bersedekah ye....disekeling cik mah ade yg kata xmo bg sedekah pada mereka yg meminta2 seperti dipasar malam atau masa kita makan kat kedai2...itu terpulanglah kan masing2..klau xnak bersedekah mcm tu...kita boleh gunakan cara lain...bersedekah di masjid ke contohnya....jgn bg bnyk alasan ye...sama2 kita amalkan...


yg kedua pulak...kongsi ilmu yg bermanfaat....baca betul2 ye...kongsi ilmu yg bermanfaat sahaja....jgn pulak belajar pecah kereta orang dok ajar kat orang lain...itu bukan manfaat namanya....bnyk cara kita nk kongsi ilmu sekarang..lagi2 teknologi dah canggih kan...contohnya mcm sekarang...kita sama2 berkongsi ilmu di pagi jumaat ini....masa belajar dulu pun cik mah suka mengajar kawan2....cik mah akan belajar dulu..then konon2 jadi lecterur mengajar kawan2 pulak...bila kita share dekat FB ilmu yg bermanfaat pun adalah sngt bgus kan..semoga kita sama2 mendapat manfaat....

yg ketiga pulak...doa anak yg soleh....cik mah teringat masa tgok soal wanita dkt TV al hijrah..prof muhaya ada cakap....yg kita perlu ingtkan anak kita dari kecil lagi untuk jadi anak yg soleh dan solehah...krn itulah asset kita nnti diakhirat sana....dan prof juga ada ckp yg dia pernah mendoakan jika tujuan anak2 prof hidup bukan untuk menjadi seorang yg soleh atau solehah ambillah nyawa mereka sebelum baligh....sngt beratkan doa itu....tp...itulah..lagi berat tugas seorang ibu dan bapa...moga2 kita semua menjadi anak yg solehah dan akan mendapat anak2 yg soleh dan solehah....insyaAllah...sama2 kita mendidik anak kita nanti menjadi anak yg soleh....


semoga sama2 kita mendapat manfaat dari ilmu yg sedikit ini....moga hari jumaat ni memberi seribu 1 kebhagian buat kita semua...amin...

TQ

PUAN MAH...

Thursday, 5 September 2013

telah melepasinya...


selamat pagi!!!!!

wah...rindu ngan cantik manis semua....apa kabar???  harap semuanya sihat2 hendaknya...eh..ayat dah mcm tulis surat pulak dah...hahahhaa...

okey2....tanpa melengahkan masa lagi...xtau nk kasi entry pnjng ke pendek ke....kasi separuh2lah ek....t pnjng sngt penat pulak nk baca..hahahha...

alhamdulillah..telah melepasi first trimester dengan selamatnya....walaupun xberapa nk berjaya...hehehhe...

kenapa pulak xberapa nk berjaya ni????

ada2 je cik mah ni lah...

start tau pregnant masa tu 6minggu xsilap...

tp

SEMINGGU sebelum itu...dilanda pening & sakit kepala yg melampaui batasan selama 2 hari...

huhhhh....dahlah hari isnin n selasa pulak tu...nasiblah surirumah...kesian pada mama cik mahlah...menjadi mangsa untuk melegakan sakit & pening kepala cik mah...mama urut lah..picitlah...mcm2 lagi...tp mmg mama hebatlah bab2 mengurut kepala ni...lega juga rasanya...masa ni sepatutnya dah period..tp xpun..tp diam je dulu...


lepas dah tau pregnant...rilex je..cool lah konon.....

masuk je weeks ke 7...

jeng jeng jeng....start dah masa tu..bdn xlarat n ngantok jelah sepanjang masa...pening & sakit kepala tu mmg hari2...yg peliknya...

bila en suami blik dari keje n urut2kan kepla...huyoooo...terus baik...haaa..bayangkanlah dari kol8pg en suami g keje nk tunggu smpai rumah kol 6.30ptg....tertonggenglah atas katil melayan bakal anakku ini...


en suami urut xsmpai pun setengah jam..eh2...terus baik...anak abah btullah ye...

weeks ke 8 pulak...

selera makan dah xberapa nk ada dah...masa ni feveret btol makan biskut ngan air milo...belasah je biskut pape..jnji bukan biskut krim vanila..krim coklat xpe..hahahha...perut start dah lapar2 setiap 2 jam....

bila je cerita kat en suami...

"abg...ank kita ni kan..kuat makanlah...2 jam sekali je sayang lapar dah..penat pulak nk makan je..."

ape jawapan en suami?????

"ooo...biasalah tu sayang..bby baru start nk wat basement....bnyk barang nk perlukan nk setup..."

ape???/BASEMENT???

mentang2lah en suami keje underground engineer...ngan anak yg dlm perut pun diaplikasi kan skali basement...adoihai en suami...

then...letak telinga kat perut...ckp yg...en suami dengar bby ngan wat keje...baru bancuh2 simen...

hahhhhhhh...hahahahhaa....pndai en suami amik hati isteri die...

bermulalah weeks ke 8...
ni betul2 masa hari pertama nk berpuasa...

sebagai kenangan perkembangan bby minggu ke 8...

Uterus anda meregang untuk memuatkan penghuni baru ini, yang sekarang berukuran sekitar 0.6 inci / 1.6 sentimeter. Banyak perubahan berlaku pada minggu ini - ekor embrio telah hilang, dan semua organ, otot dan saraf mula berfungsi. Sekarang tangan boleh dibengkokkan di pergelangannya, dan jari kaki yang berselaput dahulu beransur hilang. Kelopak mata mula menutupkan mata.
(copy juga dari bby center..)

tahap lapar tu mmg boleh kata menjadi super maximum dah tau...xkiralah baru makan nasi ke..biskut ke ape ke...tetap akan lapar juga...

2 hari pertama mengharungi puasa..lembik melekat atas katil...mmg xlarat xpayah ckp...sahur kol 5pagi...amik...kol 7 dah start bby mulakan construction projek kata en suami....hahahha...

hari ketiga...lagi teruk tergolek2...smpai mama kata buka puasa je...teruk sngt dah bunyi perut..smpai keluar dengar..plus...xle g bilik air...t nk muntah je kejenya...

yg menjadi masalahnya adalah...kerap nk g buang air kecil...so...solutionnya..masuk bilik air..cik mah pejam mata...buang air terus keluar..xle langsung tgok blik air..konferm muntah punya...

mmg masa weeks ke 8 smpai ke weeks ke 12 ni perkembangan bby mmg sngt memberangsangkan...so...mmg mmerlukan pengorbanan seorang ibu menghadapi alahan...

mcm cik mah..melalui weeks ke 8 smpai ke 12 adelah sepanjng bulan puasa...sngtlah mencabar...

kadang2 cuba juga puasa setngah hari...tp xjadi juga...suku hari je jadi..kol 11 dah tergolek2 lagi....

dapat milo ngan biskut pun jadilah...amboi2...bby..iye je nk makan...kurang setengah jam..terus muntah semula....start kol 2 ptg pulak...kepala mula pening & sakit...bdn lemah...

...bila smpai je masa nk berbuka puasa....mmg xmampulah nk makan...bab makan nasi ni n lain2 mmg xle masuk langsung...setangah suap pun terpaksa...then laju2 je kuar blik..mkn sikit je..kuar blik beriya2..mcm makan bermangkuk2 je..ahahahha...


disebabkan x makn...perut lapar...bby pun laparlah...en suamilah mangsa lagi...berusaha mencari apa yg bby n ummi nk makan...slalu sebelum blik keje en suami akan g bazar...tmbah2 sikit je juadah mama dah masak..masa ni en suami akan mesej bby..ehhh...mesej cik mah nk makan ape....

yg boleh makan masa tu adalah ROTI JALA....wah...5 ketul habis ngan jayanya....alhamdulillah....xpun..ROTI BOM...sedapnya...

tgok2...pndai bby pilih..semua yg roti2 je..jimat duit abah to be ye..hahahha...

ni pulak perkembangan masa weeks ke 12..
Muka bayi anda lebih mirip rupa manusia, walaupun panjangnya dari mercu kepala ke punggung hanya sekitar 2 inci / 5.5 sentimeter dan beratnya kurang sedikit dari setengah auns / 14 gram. (copy dari bby center...)

.alhamdulillah..bby semakin berkembangan...masa ni en suami kata bby ngah wat tiang cerucuk pulak..nk bag kukuh...hahaha...

ada2 je abah ni...

nnti kita sambung lagi ye..nk cerita bab2 mengidam pulak...nk p mandi sat ye...hehehe...

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 4 September 2013

Setiap hari....


selamat pagi...lame pulak dah tengelam sunyi xde entry...sorry...bz sikit...ade je ek alasan..hahahha....plus..kepeningan muncul sekali sekala yg perlu dilayan..hahahah...

memandangkan hari ni hari rabu..so xmo ckp bnyk2...bnyk keje nk p siapkan ni lagi...just nk share sesuatu dari FB ustazah siti nor bahyah....

semoga sama2 memberi manfaat buat kita bersama....


7 perkataan yg mulia yg sngt mudah untuk kita sama2 menyebut...daripada menyebut bnda2 xbaik atau memaki hamun dikala marah...menyebut 7 perkataan ini lebih mulia kan...insyaAllah bnyk kebaikan...sama2 kita amalkan ye...

TQ

PUAN MAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...