Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 30 August 2012

kek gulung...

selamat hari raya lagi....di bulan sywal ni..raya sebulan...so raya lagi...n cerita pun tentang raya la...hehhhe..jgn bosan plak ek...okay...kali ni nk cerita tentang kuih yang wajib ada masa raya...bukan kuih pun sebnarnya..kek gulung namanya....

kek gulung ni mama cik mah yang wat...mama juga jual..tp xsecara bsar pun...sape nk order baru mama wat....so..sj nk promosi sikit kuih mama cik mah...bawa g opis seminggu sebelum raya..kawan2 opis suker..katanyer manis n sedap...so lepas raya pun mama bg lagi..yg konon2nyer wat open opis..hahhaa...suke btol mereka makan...

meh tgok dulu gmbarnyer n mcm ne rupanya kek gulung mama cik mah....

 
tadaa...mama just balut ngan kertas minyak...btol ke namanya..mybe la...mcm tu la rupanya...

then isi dalamnya...


inilah die..intinyer atau lebih sesuai di panggil jem..mama cik mah wat sendiri juga..mama wat jem nenas....ade ke sapa2 berminat le r contact2 cik mah...email ke kat rahmah2287@yahoo.com....

okay..bercerita tentang kek gulung..mama pernah wat secara besar-besaran sethun lepas...ni masa wedding kak sepupu..kak sepupu wat sebagai doorgift die..mama wat dlm 500 btng..bnyak tu...tapi kak sepupu potong 3 untuk 1 btang...dapat bnyak juga....then masuk kan dalam plastik n bekas untuk diberi pada tetamu...


ini die yang dah siap bekas...ni je yg ade gmbar dlm simpanan cik mah..okay la tu kan...rasenyer sgt lembut...jemnyer manis2 gtu....hehehe

okay...mcm ni lah gayanyer setelah dipacking utuk para tetamu...sape2 yang berminat boleh la ye email or mesej terus je...cik mah no hal...untuk kawan2 blogger for sure ade diskaun khas..hehhe...

bercerita tentang kek gulung ni...atuk kepada en tunang sgt2 suker akan kek gulung ni...bakal mak mertua kata...atuk en tunang makan sorang je yg mama kirimkan...hehhee....so nmpknyer cik mah pun knlah blaja wat kek gulung ek..nk menambat hati atuk mertua....eh ade ek atuk mertua...ape2 lah...akan cik mah berusaha blja...hehhee...setakat ni mama lah paling hebat...

TQ

CIK MAH

Wednesday, 29 August 2012

Tiba-tiba je....

apa kabar semua hari ni???lewat petang dah br nk tnya kan...hehehe...mcm ramai je kan yg baca..perasan je...mcm ne ngan persiapan kawin???xpun mcm ne ngan mommy to be???semoga semuanya sihat2 hendaknya...

kali ni cerita progress kawin plak lah..asyik raya je...xbergerak langsung...bukan ape...serabut kat kepala ni..xtau nk mula dri mane..hahhaha....sebbnya..cik mah seorng je nk pk kan semuanya..hahhaha....so mari lah mulakan....

DEWAN....

dimulakan ngan kisah dewan....pernah baca kisah cik mah yg ni??? ....pada yang dah bc mesti tau yg cik mah dah book pun dewan dekat rumah cik mah...yang pernah kakak cik mah gunakan untuk majlisnya...xla bsar sgt pun...tp okey la..dekat dengan rumah....hati senng n hepy bila dapat dah dewan...booking pun rm 300 je....so sekarang ni cik mah ada sesuatu yg nk minta pendapat serta ceritakan....masa raya hari tu yang kumpul ramai2...tb2 paklang cik mah kata...np xwat kenduri dekat kg???kg???hahahha..kampung baru kuala lumpur je pun...then terdiam...xtau nk ckp ape..mama kata cik mah dah book dewan yang dekat dengan rumah ni...

so bermulalah..segla2 pakcik kata mesti seronok wat dekat kg baru...sbbnya dah lama xde kenduri dekat kg baru...dekat 11 thun lepas je dulu...hehhee...so mereka kata nk wat kat ctu..paksu cik mah pun katanya nk wat rumah bg cntik sikit lah..mklumlah dah uzur rumah tu....

adoi..dlm hati ni terbayang...ala...khemah xke mahal???itu yg cik mah dengarlah dari orang2 sekeliling....

tp kan..jauh dipelusuk hati yg dalam ni..mmg cik mah teringin sgt nk wat dekat khemah pun..sbbnya...sngt cntik n akan lebih meriah..sbbnya cik mah suka sgt tengok scallop kat khemah orang kawin..excited sgt....dengan warna tema...then bila paklang ckp tu...erm...berbunga sikit hati ni...

semua pun xkisah..mama kata keputusan ditangan cik mah..so...sik mah discuss ngan en tunang..die sangat2 xkisah...sekarng ni..KEPUTUSAN DITANGAN CIK MAH....

setelah digoogle kan..ade jumpe dah khemah yang skali pakej ngan katering..in budget...heppy n ckp kat mama...

mama kata if paksu betul2 nk wat rumah boleh la kat kg baru..mama pun excited...
so akan diputuskan paling lewat bulan 9 la hendaknya...

sambung pada katering dulu lah ek...

KATERING

cik mah xingat pernah ke x cik mah gtau..yg kawan pada abg ipar wat katering n cik mah amik untuk majlis nikah dulu...tp bila nk deal untuk mjlis kawin katanya lama lg..padahal ramai dah yg book walaupun nk kawin setahun lagi..erm..mls la k pk kan katering tu..en tunang dapat cdngan dari kawan die yg nk kawin tu tentang katering...kami discuss n mungkin akan amik katering tu je...sbbnya..still in budget n include khemah skali tau..itu yg best...owner pun sgt peramah bila berbual ditelefon...insyaAllah minggu depan nk g food testing...sri payung katering....


ini antaranya gmbar cik mah amik dari sri payung katering...

ade sape2 pernah amik dari sri payung??meh la share2...

PRE WEDDING...

Ini pre wedding kali kedua yg akan berlaku..hahhaha...yg pertama dulu sj2 je ngan MY BFF...p bukit tinggi n have fun...rasenyer mesti cantik manis tau yg cik mah join contest n menang tempat ketiga dalam percubaan kedua join contest...so...dah deal dengan ownernyer selaku kameraman nnti..yg insyaALLAH nnti pada hari malaysia kami akan amik gmbar pre wedding...dekat mane tu masih xputuskan...sebbnya xtau r nk ke mana n nk bertemakan ape lg..tq pada yg dah beri pendapat......cik mah sedang mempertimbangkannya...hehehee..maybe cik mah just akan bertemakan simple je n mungkin diputrajaya.n mungkin nk pakai skirt labuh...lama dah teringin bila tgok kawan2 pkai semua cntik2 belaka....xsabarnya...t cik mah tempek bnyak2 gmbar n share2 cerita tentang kameraman ni ek...tunggu....

OFFICIAL PHOTOGRAPHER
 
setelah sekian lamanya tertangguh je...akhirnya cik mah akan berjumpa dangan mereka n discuss lebih lagu seterunya mengkonfermkan mereka sebagai OP cik mah nnti...setelah lame deal dalam email n sms je...tentang pakej n masa...so...excited nk discuss tentang pakejnya nnti...
ni pakej yg cik mah ceritakan sebelum2 ni...

cik mah akan berjumpa dengan mereka ahad ni nnti...

so tunggu ye cik mah akan ceritakan segalanya nnti...sape2 yg berkenan pun nnti boleh amik juga ngan mereka...ni juga merupakan OP untuk majlis ex-b2b munn tau....cik mah kenl mereka dari cerita2 puan munn la....hehhehe...


PELAMIN & BAJU SANDING...

Jeng2 jeng...hehhe....ni adalah perkara paling awal skali cik mah dah book tau...sbbnya jatuh cinta dengan hasil kerjanya....then..setelah sekian lame menyepi...cik mah dah deal ngan mereka nk jumpe hari yg sama dengan hari cik mah wat pre wedding..lepas pre wedding cabut ke puchong untuk jumpe vendor cik mah ni....semakin hari semakin bnyak bj2 n pelamin yg cantik2 dari mereka...

hahhaha...bulan depan xsampai sebulan lg nk jumpa..tp cik mah masih xde design baju cik mah lagi..bj en tunang..yes sudah ade...nnti cik mah storykan ek...bj cik mah ni yg masalah...bnyak sgt yg cntik2...xpe...minggu depan cik mah akan pick juga 1 2...ape2 pun nnti minta pendapat vendor cik mah yg sngt berpengalaman n baik hati tu...hehhe...

pelamin boleh lah cantik manis tgok kat cn kalau nk tau mana pilihan cik mah...


ni cik mah amik dari website vendor cik mah..nk tau..klik lah..hehehe

MINI PELAMIN NIKAH..

Okay...yang ni plak setelah menang contest juga....alhamdulillah...meh tgok cn......ni pun cik mah dah deal yg akan jumpe insyaAllah hujung bulan 9 nnti..sbbnya..mereka agak bz sekarang...so...yg bestnyer...afzal..ownernyer ade comment dekat blog cik mah tau....


tau x...afzal design mini pelamin yang mcm idaman cik mah tu....yeah....wawawa....semakin tersenyum lagi....meh tgok mini pelamin yg cik mah suker tu...

kat cn...

semoga pertemuan n perbincangan akan memberikan hasil yg memuaskan...

:)

Tb2 je dah bnyak dah perancngan...xla semuanya tertangguh..hati ni je risau gundah gulana...hahahha

TQ 

CIK MAH..

BFF raya sakan....

Chak2.....mcm ne...ade lg ke rendang2 kat rumah..kot2 ade yg wat 2 3 kali dah sbb ramai nk dtg beraya kan...hehhe....mama cik mah wat lg rendang hari tu...hehhe.sbb majlis hari jadi anak kakak cik mah,....

sebelum tu nk ucap terima kasih pada Linda sbb bg cik mah kad raya...seronok n teruja sgt dapat kad raya..hehehe....excited g tau 1 rumah dapat kad raya dari kawan kat blog...hehehe..



Sorry gmbar senget2...hehehe

kawan2 dari uitm..lebih dekat housemate yg sngat2 cool tau....terima kasih sngat sbb sudi dtg rumah cik mah....kawan dah dekat 7 thun lebih ni kalau xsilap....hehhe...sama2 bersusah payah menharungi zaman2 remaja..hehhe...

meh tgok..semua dah bekerjaya...n ade juga lah masih study lagi..

 

 ade juga yang datng ngan pasangan masing n tunang juga..hehhee...


 sempat lg bergmbar walaupun ngah makan...tu mmg pantang nmpak kamera..hehehe....



 Setelah mereka pulang...menunggu kawan2 dari sekolah teknik plak...xlame pun...kejap je dah smpai..so masa untuk melayan mereka...sementara tunggu n borak2 depan tv...bg mereka menjamu puding caramel cik mah dulu..hehhee...



ni lah die..ade lagi...tp masih di kampung ade juga yg di johor..jauh kan..xdptla nk kesini...hepy sngt dapat berborak2 n bergmbar2...bj kuning tu my BFF paling rapat skali...




ni plak kawan ku yg tinggal dekat je ngan rumah..wawawa...kontra btol warna bj kami..tp kami suker..hehhee...cntik plak tgok..amboi lengan bj cik mah sengseng..hahaha...mklumlah bz wat keje..smbil2 jalan tu amik lah gmbar jap...



okay...tb masa mereka nk pulang...seperti biasa..mama cik mah akan bg buah tgn lagi..hehhee...mama bg kek gulung...sedap sgt2 tau..t cik mah cerita tentang kek gulung plak ek..kot2 ade yg nk order ke..hehhe


hehehe...bersama future husband to be...en tunang sgt2 berisi setelah pulang dari kgnya di besut...selalu je pkai bj tersama tau...smpaikan mama pun perasan..hehehe...sehati dan sejiwa lah....



ni pling pelik n klaka...sepatutnyer besday anak buah tersayang tu..tpnyer..die xmo bergmbar n potong kek serta tiup lilin...jadinya..makngah aka cik mah lah yg akan potong kek..hehehe...boboiboi...
semoga anak buah semakin bijak n soleh..amin...

oh ye...bercerita tentang kg en tunang...sedihlah..honeymoon kami...huhu..xpelah..to be continue lah ek...sedih...huhuhu..


TQ

CIK MAH..






Tuesday, 28 August 2012

Agar-agar laici....

selamat petang semua cntik2 manis.lmbt plak nk update hari ni.....ahd lepas mama cik mah wat open house....secara mengejut je..sbbnya nk wat besday anak buah cik mah skali....yg ke 4 thun tu....so...cik mah merajinkanlah diri membuat puding caramel n agar-agar laici....xlupa juga dadih...dadih segera je..hehehe...so kali ni chef cik mah nk kongsi resipi dari kak sepupu cara2 nk wat agar-agar laici...lepas p open house rumah kawan cik mah yg dekat ngan opis...cik mah g open house umah mak jang cik mah di shah alam...then blik p kedai cari bhan2...jom sama2 mencuba...

30 minit memasak bersama cik mah...

AGAR-AGAR LAICI

bahan-bahan yg wajib ada:
peti ais untuk proses penyejukan...xde pun xpe..tp biler sejuk lagi sedap tau....


loyang atau bekas untuk letak nnti....

pling pnting sperti biasa dapur gas yang ada gas tau....
serta periuk dan senduk untuk mengacau...

menu asas:
 
Semestinya laici..cik mah gn 2 tin tau...


susu cair..xkisah jenama ape pun..ikut pada cntik manis semua la..


gula halus

agar-agar untuk dimasak...

mulakan...:

1-kn isi air dalam periuk dengan air...cik mah wat sukatan....bekas plastik yg isi agar2 tu isi 1 penuh n then 3/4 plak ek..then tuang dalam periuk...

2-sementara tunggu panas...amik 2 tin laici n menggunting2 kan ye bg kecik sikit....


     eh gmbar senget plak..xpe ek....mcm tu la gayanya cik mah mengguntingkan laici itu...

3-selepas itu...masukkan agar-agarn  gula halus tadi dalam periuk....nk manis letak bnyak sikit...nk kurang manis jgn bnyak sngt ek....

4-then masukkan susu plak...cik mah gn 1 tin tau....

5-setelah mendidih...sediakan bekas ek...

6-n setelah diguntingkan laici tadi..letakkan dalam bekas ek bagi rata....



7-biarkan periuk tadi sentiasa panas tau...sbb xnk bg sejuk cpat....nnti keras plak agar-agar...

8-ni yg cik mah dah masuk dalam bekas...


9-yeah....sudah pun siap...then masukkan dalam peti ais atau letak bawah tudung saji pun okey je...


10-cik mah dapat dua dulang...bila dah siap...boleh lah potong kecik2 atau sedang2 n hidangkan ye...


so...silah mencuba ye....mane tau le guna resipi cik mah untuk wat open house..hehhe...sekadar berkongsi je...sape2 ade resipi juga...jom sama2 kongsi...

oklah...smpai disini dulu ye,...untuk dadih nnti..cik mah akan sambung ye sesi memasak bersama cik mah..hahha....semoga semua akan semakin ceria...


TQ

CIK MAH





Monday, 27 August 2012

Berkecai-kecai

selamat malam cantik manis yg dirindui......seronok x beraya???sape ade story best2 masa raya..meh la kongsi2...excited cik mah nk sibuk baca..lebih excited citer majlis kawin..seronoknyer...sebbnya...xde plak kawan2 rapat cik mah yg akan melangsungkan perkahwinan dlm bulan raya ni..hehehe..

okaylah..seperti tajuk diatas itu..berkecai-kecai dah harapan ni...sbbnya...baju nikah cik mah sangat menyedihkan..lain yang diharapkan..lain pula yang jadi..adoihai....bagaimanakah ini....?????

xle nk berkata-kata...jom tgok ape dah jadi pada bj cik mah n en tunang....

 
kalau cntik2 manis kat luar sana nmpak...ade mcm bulatan warna turun kat tempat untuk pkai butang tu..mmglah x jelas sgt...tp sngt mencacatkan...yela...untuk majlis yang sgt bermakna tu nnti...klau boleh...xmo la ade yang xkena kan...huhuhu....saiznya okeylah muat ngan en tunang....



mama cik mah sedapkan hati cik mah...ckp nk try basuh...boleh ilang tu nnti...adoi..sbnarnya tawar hati sgt dah nk pkai...sgt2 berkecai hati ni bila tgok..yang lebih menyedihkan n menaikkan kemarahan apabila...boleh plak mak cik tu xingat yang cik mah ade hantar kain sampin skali...die baru nk terhegeh2 cari tau....then baru nk jahit....suh tunggu sekejaplah..n siap suruh jalan2...panas dah hati ni..dah la lewat dekat 3 bulan...mesti die malas nk jahit jg...itu sebb suh jalan2 dulu...ntah2 dtg nnti xsiap jg...

cik mah tunggu jg..last2 boleh plak die charge jahit sampin rm10...adoihai..melampau tol mak cik ni....


al kasih berkecai2 disambungkan ngan baju cik mah yg tersngtlah xdijangkakan...cntik manis kat luar sana tgoklah sendiri....mcm ni ke bj nikah????sangat2 xmenarikkan...cik mah xdpt terima....dahla habis lace cik mah tu berbulu2 jadinya..ntah tersangkut ke ape ntah...teruk jadinya....mmglah xmahal sgt...tp sangat xsngka teruk gtu skali...

 then tgok kat lengan tgn ni...lain yg cik mah suruh wat..lain yg jadi..dah la singkat sejuta....bila sengsengkan lace tu boleh ternaik ke atas...kembang kat lengan tu sgt2lah kelakar....gelilah nk pkai baju sendiri..


n..paling menyedihkan..bj ni senget sebelah...jahitan sgt2 xkemas di kiri ngan kanan....dahlah bsar giler ngan cik mah...siap lagi mak cik tu ckp nk kecikkan..dah kecikkan pun still buruk lagi..sebabnya senget dah...rase nk nangis je...xdapat nk pk mcm ne nk wat...nk pkai bj ape nikah nnti...????

konon2 nk tmbah manik je kat baju nikah nnti...tp bila tgok yang ini......xdpt byangkan mcm ne...perlukah mencari baju nikah lain..sempat lagi ke nk tempah??atau nk beli lain???atau nk sewa je???

tp kan..slalu orang ckp..baju nikah selalunya bj sendiri...so le wat kenangan kan...erm..perlu ke???bila dah jadi mcm ni..buntu jadinya...xsanggup nk snap gmbar cik mah bila pkai bj ni...mesti orang cakap nnti...eh ni ke pengantinnya..selekeh tol....sape2...ade cdangan untuk cik mah...cik mah mmg nk warna putih...sbb tema nikah pink purple...tolong2...huhuhuhu...

ilang sudah segala mood nk menjahit manik di baju nikah sendiri....ilang sudah idea untuk memikirkan tudung ape untuk nikah nnti..yang ade skrang...veil yang dlm pembikinan je...huhuhu

TQ

CIK MAH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...